Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild från en tidigare minnesceremoni, samt en bild på Ebba Lindqvist själv. Bild: Eric Johansson, Karl-Axel Wikström
Bild från en tidigare minnesceremoni, samt en bild på Ebba Lindqvist själv. Bild: Eric Johansson, Karl-Axel Wikström

Grebbestadspoeten Ebba Lindqvists minne firas

Poeten Ebba Lindqvist växte upp i Grebbestad - en plats hon ständigt återkom i sin diktning. På fredagen firas hennes minne i Grebbestad av Sällskapet Ebba Lindqvists vänner.

Poeten Ebba Lindqvist föddes 1908 i Göteborg och växte upp i Grebbestad – en plats som figurerar flitigt i hennes diktning.

Under åren mellan 1931 och 1966 gav hon ut 14 diktsamlingar och en novellsamling. Hon räknas som en betydande svensk poet och är mest bekant för sina dikter med motiv från den kärva bohuslänska naturen.

Hon gick bort den 5 september 1995 och har sin viloplats på kyrkogården i Grebbestad. Sommaren därpå hölls den första konserten till hennes minne i Grebbestads kyrka, och i samband med det bildades Sällskapet Ebba Lindqvists vänner.

Sällskapet firar på fredagen hennes minne med ett program som börjar med en minnesstund vid Ebba Lindqvists plats i Grebbestad klockan 14.

Därefter följer ett årsmöte för föreningen. Efter årsmötet kommer Birgit Greby att hålla ett föredrag på Grebbestads folkhögskola med titeln "Vi var starka kvinnor som inte förtröttades", om kvinnor och deras slitsamma arbete på den tid då Ebba Lindqvist växte upp. Fokus ligger på arbetet i konservfabriken i Grebbestad.

Klockan 19 blir det konsert på Grebbestads folkhögskola. Konserten kommer under titeln "Sol och vind och hav" att vara en både musikalisk och lyrisk upplevelse, med läsning av Ebba Lindqvists lyrik (recitatör Gerd Riccius) och musik. För musiken står Kurt Wiklander, piano, och klarinettisten István Takács.