Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Gorillan Sally Jones är tillbaka – välkommen!

En fenomenal individ, gorilla från Afrika som läser, skriver, sköter tekniken ombord och reflekterar över sin omgivning. Det är huvudpersonen i den romansvit som Lise-Lotte Arnäs, barnbibliotekarie i Strömstad, tipsar om i dag. Passar läsare från 12 år och uppåt.

Jakob Wegelius romansvit om gorillan Sally Jones: Legenden om Sally Jones, Mördarens apa och Den falska rosen.

2008 utkom författaren och illustratören Jakob Wegelius med den tecknade romanen Legenden om Sally Jones. Gorillan Sally Jones första tid i livet skildras i ett fint samspel mellan text och bild. 2014 kom den fristående fortsättningen Mördarens apa ut, den här gången en kapitelbok.

Båda böckerna har belönats med Augustpriset och till min stora glädje har Jakob Wegelius nu skrivit ännu en kapitelbok om Sally Jones. Den precis nyutkomna Den falska rosen håller samma höga kvalitet som de två tidigare.

Chiefen fängslas, anklagad för mord, och Sally Jones försöker rentvå sin vän.

Berättelsen om Sally Jones inleds med att hon smugglas av tjuvjägare från Afrika till Europa. Hon får utstå många elaka ägare, men köps till slut av den vänlige skepparen Henry ”Chiefen” Koskela. De två befinner sig i Lissabons hamn när Mördarens apa tar sin början. Chiefen fängslas, anklagad för mord, och Sally Jones försöker rentvå sin vän. Historien vävs skickligt samman och den härliga berättarstilen känns igen i Den falska rosen. Ett smycke påträffas på Sally Jones och Chiefens gemensamma lastskuta Hudson Queen, vilket blir upptakten till en ofrivillig inblandning i skumraskaffärer i Glasgow.

Det mest fascinerande med dessa böcker är hur gorillan Sally Jones skildras i förhållande till människorna. Hon möter både godhjärtade, misstänksamma och illvilliga personer. En del tror att hon är dresserad att bära kläder, oförmögen att tänka själv och förstå. Missuppfattningen förstärks av att hon inte talar, men när det går upp för dem att Sally Jones både läser, skriver och briljerar som fartygsmaskinist är förvåningen stor. Läsaren är däremot hela tiden medveten om Sally Jones förmågor och tankar. I kapitel­böckerna skriver hon nämligen själv ner vad som händer.

Genom att lära känna Sally Jones förstår vi styrkan i tystnaden.

Sally Jones är helt enkelt en fenomenal individ. Det är härligt att få höra historierna utifrån hennes perspektiv. Genom att lära känna Sally Jones förstår vi styrkan i tystnaden. Hon är den kloka och förnuftiga betraktaren som i tysthet reflekterar över och analyserar sin omgivning. Hon visar vem hon är genom att agera och det gör henne lätt att tycka om.

Jag hoppas att Jakob Wegelius uppmanar henne att fortsätta berätta!