Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pater Noster i den yttersta skärgården i södra Bohuslän – härifrån ska en filmälskare få uppleva film­festivalen i total social distans. Bild: Per Wahlberg
Pater Noster i den yttersta skärgården i södra Bohuslän – härifrån ska en filmälskare få uppleva film­festivalen i total social distans. Bild: Per Wahlberg

Göteborgs filmfestival blir fullständigt digital

Filmfestivalen i Göteborg blir av, trots restriktioner. Men den blir helt digital. Från och med i dag 12 januari säljs festivalpass som ger innehavaren tillgång till streaming av samtliga filmer samt digitala möten med filmskaparna.

Filmer från olika delar världen, tillsammans 60 stycken, visas. Det blir mellan tre och fyra premiärer per dag under festivalens elva dagar med start 29 januari.

Ett normalt år visas betydligt fler filmer och Göteborg fylls av seminarier och andra filmfestivalanknutna arrangemang. Men även nu blir det ett specialkonstruerat program med bland annat regissörsintroduktioner och en programledare som lotsar tittarna genom filmkvällarna. Streaming är bara möjlig inom Sverige.

Turistrådet Västsverige erbjuder däremot i samarbete med Göteborgs Filmfestival ett antal hotellpaket. På de hotell som deltar kan man köpa ett paket med övernattningar och möjlighet att delta i den digitala festivalen från sitt hotellrum.

En helt unik möjlighet finns också. Man kan inför årets festival ansöka om att bli den enda deltagaren i The Isolated Cinema och uppleva festivalen under sju dygn ensam på Hamneskär utanför Tjörn, där fyren Pater Noster står och fyrmästarens bostad numera hyrs ut.

Den utvalde får skjuts till och från ön, förnödenheter för sju dagar och tillgång till festival­utbudet. Som motprestation ska hen föra videodagbok för världen att ta del av. Idén är att anspela på den sociala distans pandemin skapat.