Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Göte Elvelund ställer ut bilder från 60-talet i Hogdals kyrka

Före detta lantbrevbäraren Göte Elvelund ställer ut sina fotografier, bland annat gamla 60-talsbilder från bygden, i Hogdals kyrka.

Sedan några år tillbaka har Hogdals kyrka traditionen att hålla öppet en dag i veckan i juli, då man bjuder på kaffe och visar en fotoutställning. I år medverkar Hogdalsbon Göte Elvelund med foton dels från Hogdal och från Vassbovik där han bodde som fosterbarn, dels från Lofoten där hans fru Jorun Elvelund kommer från.

Hogdalsbilderna föreställer folk på bygden för länge sedan, bland annat en serie bilder där hans far Knut ledde korna till slakt då han skulle gå i pension 1962.

– Jag jobbade i många år som brevbärare och då fick jag många tillfällen att fotografera folk, säger Göte Elvelund.

Han föddes i Strömstad 1937. När han var tre skilde sig hans föräldrar och han flyttade med sin mamma till Uddevallatrakten medan brodern stannade hos pappan. När Götes mamma drabbades av TBC och blev inlagd på sanatorium hamnade Göte på fosterhem hos ett gammalt par i trakten. Det är från den tiden som en annan serie bilder i utställningen härstammar.

– Jag började fotografera 1956, när jag köpte en kamera av min kusin. Här har jag fotograferat min fosterfar Johannes, och ett par grannar till gården där jag växte upp.

Göte träffade inte sin pappa från det att hans föräldrar skildes till dess att han gjorde militärtjänst.

– Jag kom och hälsade på honom då, och han blev nog ganska tagen – han gick ut ur rummet och grät, säger Göte.

– Man hade beslutat i domstol när mina föräldrar skildes att man delade på barnen. Vi hade inte setts sedan jag var tre. Min far kunde inte komma ifrån jordbruket som fordrade att han var hemma både bitti och sent för mjölkning, och han var dessutom en fattig småbrukare som inte hade pengar att resa.

1960 återvände Göte Elvelund till Strömstad, då han fick tjänst som stadsbrevbärare. Han började då satsa mer på fotograferandet och införskaffade ett mörkrum. Lantbrevbärare i Hogdal blev han 1978.

Han är inte bara fotograf, utan också författare. Sammanlagt har han skrivit tre böcker. De heter Pojken i Vassboden, Berättelser och Ung man med motorcykel. Den förstnämnda är en självbiografisk bok som skildrar hans uppväxt som fosterbarn och tiden på barnhem i Uddevalla.

Hogdals kyrka kommer att ha öppet med Göte Elvelunds utställning även de två kommande tisdagarna.