Fyra konstnärer i unikt samarbete

Foton tagna på naturen med konst placerad mitt i. Lägg därtill melankolisk musik och spoken word. Då får du utställningen #memorylane i Krokstrands Folkets hus.

ANNONS

Bakom utställningen, med vernissage i lördags, står fotografen Thomas Örn Karlsson, konstnärsduon Angle & Dawn som står för målningar och spoken word, och Anders Rane som skapat musiken.

– Mig veterligen är vi de första i världen med den här typen av konstellation och utställning. Jag gjorde en gedigen research innan vi satte igång projektet och jag kunde inte hitta något som motsvarar detta, säger Thomas Örn Karlsson.

– Det är roligt att få bryta sig ur det mer traditionella. Vi gör också detta för att visa andra konstnärer att det går att göra mycket tillsammans, konstnärer emellan, säger Thomas Örn Karlsson.

ANNONS

Han är uppväxt i området kring Krokstrand och relationen till trakten spelade in när premiärutställningen skulle bokas. Valet föll på Krokstrands Folkets hus.

Thomas har fotograferat olika naturmiljöer och använt sig att tekniken levitationsfotografering. Det innebär att fotografen först tar en bild på miljön. Sedan tas ännu ett foto med samma miljö men med i detta fall, en tavla, inplacerad. Tavlorna har Angle&Dawn målat. Sedan behandlas fotografierna och tavlorna ser ut att sväva eller ensamt stå ute i naturen.

Idén väcktes under en fika mellan vännerna Angle och Thomas. Anders Rane kontaktades för att göra musik till verken, att sätta musik till konst var inget han hade gjort förut. Men det blev mer än bara musik i ljudform till utställningen.

– Jag blev tillfrågad att sätta namn på verken men missförstod det, så jag satte ord till dem i stället, så det blev spoken word, säger konstnären Dawn.

Spoken word kan beskrivas som upplästa dikter. Musiken och spoken word har spelats in på en cd-skiva där även en röst guidar till vilken tavla som musiken är tänkt till.

Sinnena går på högvarv under #memorylane. Framkallar många och intensiva känslor. Men det är också meningen.

– Jag har personligen gått igenom mycket i livet och när vi skapade den här utställningen var det en resa i mitt minne och en hel del bearbetning, säger Dawn.

ANNONS

Nu är premiären avklarad och utställningen ska vidare runt om i Västsverige. Det är med en reseomkrets på 60 mil som naturmiljöerna fotats, så det finns nog många som känner igen miljöerna.

Så småningom ska även utställningen utomlands.

– Vi har köpare i Spanien och Tyskland. Det här är en unik utställning som intresserar och gör folk nyfikna, säger Thomas Örn Karlsson.

ANNONS