I höst ställer sig Fredrik Lindström på scen med sin nya föreställning "Samkväm". Pressbild.
I höst ställer sig Fredrik Lindström på scen med sin nya föreställning "Samkväm". Pressbild.

Fredrik Lindström utmanar sig själv på scen

Fredrik Lindström låter spontaniteten styra när han möter publiken i sin nya föreställning "Samkväm", en afton där han tar hjälp av ett snurrande hjul för att välja samtalsämnen.

ANNONS
|

I höst ställer sig Fredrik Lindström på scenen igen. De senaste åren har språkhistorikern, underhållaren, programledaren och författaren fått publiken att skratta tillsammans med komikerkollegan Henrik Schyffert i föreställningarna "Ljust & fräscht" och "Ägd – pengarna eller livet".

Men i sin nya föreställning "Samkväm" tar Lindström varken hjälp av någon annan eller ens ett manus – ämnena ska slumpas fram från ett stort hjul, och publiken väntas vara delaktig.

- Det finns fördelar med att saker får vara lite oplanerade och bara hända. När Schyffert och jag till exempel har spelat föreställningar ihop har vi alltid haft någon liten grej som vi ändrar på så att det finns någonting som man själv är lite nyfiken på när man går upp på scen, säger Fredrik Lindström.

ANNONS

Olika från kväll till kväll

Enligt Lindström är "Samkväm" en "ganska torr och opretentiös titel på en blandad underhållningsafton". Tanken är att innehållet ska vara olika från kväll till kväll, och vetskapen om att det oväntade kan ske håller honom på tårna.

- Jag gillar att komma ut och prata med folk. Dessutom har jag någon fot innanför alla möjliga dörrar – jag skriver böcker, gör uppläsningar, håller föredrag, gör standup och så vidare – så det här är ett sätt för mig att göra lite allt möjligt i stället för att jag måste hålla mig inom en speciell genre.

Bok om dialekter

Om "Samkväm" går hem hos publiken kan Fredrik Lindström tänka sig att göra fler föreställningar, även utanför Stockholm. Parallellt med föreställningen och de stundande inspelningarna av årets "På spåret"-säsong jobbar han även vidare med ett projekt som har sysselsatt honom i ett par års tid: en bok om 100 svenska dialekter.

- Det går ganska bra. Det är ett stort jobb men nu har förlaget vissa förhoppningar om att den ska kunna komma ut sent nästa år.

ANNONS
TT
Fakta: Fredrik Lindström om...

... hur länge han vill fortsätta att medverka i "På spåret" (årets omgång är hans nionde):

"Så länge det är roligt och känns bra. Nu har vi haft en bra skjuts med ökande tittarsiffror. Jag bryr mig egentligen inte om tittarsiffror, men det är anmärkningsvärt i ett tidevarv där det allmänna tv-tittandet sjunker."

... sin kommande bok om svenska dialekter:

"Vi ska spela in folk på 100 olika platser i Sverige, sedan ska jag skriva texter, samla ihop ordlistor, göra översikter, och skriva om mer generella drag i dialekterna. Det ska vara underhållande, en bok som kan användas av folk på olika nivåer."

Fakta: Fredrik Lindström

Född 1963 i Eskilstuna.

Aktuell med föreställningen "Samkväm" som sätts upp på Scalateatern i Stockholm den 19/9, 10/10, 24/10 och 25/10.

Syns även som domare i "På spåret" som har premiär i SVT den 8 december.

ANNONS