Francis Lee utgick delvis från sin egen bakgrund när han skrev manus till filmen "God's own country". Arkivbild.
Francis Lee utgick delvis från sin egen bakgrund när han skrev manus till filmen "God's own country". Arkivbild.

Francis Lee hyllas för ovanlig kärlekshistoria

I ”God's own country” berättar den brittiske regissören Francis Lee en delvis självbiografisk historia. Filmen utspelas i en fattig håla på landet. Huvudpersonen Johnny är gay och längtar efter ett annat och innehållsrikt liv.

ANNONS
|

Ofta sägs det att det är värre att komma ut som homosexuell på små orter. Men Francis Lee tycker inte att det stämmer.

- Jag upplevde aldrig några fördomar där. Man är mer intresserade av vem du är än vem du ligger med, säger han till TT.

”God's own country”, som Lee också har skrivit, utspelas ute på landet i Yorkshire. Johnny bor med sin åldrade pappa och sin styvmor på en gård, där livet är rått och tufft. Den inbundne Johnny mockar skit, tar hand om djuren och på fritiden super han hejdlöst och har sex med unga män han träffar. Förändringen kommer i form av Gheorghe, en rumänsk gästarbetare som får tillfällig anställning för att hjälpa till med gården. De inleder en sexuell relation.

ANNONS

"Kallt, vått, lerigt"

Francis Lee växte själv upp i samma område, som son till en grisfarmare. Numera bor han åter i Yorkshire.

- Jag har aldrig sett landskapet skildrat på samma sätt som här. Det skildras ofta som oerhört vackert, men i verkligheten är det kallt och vått och lerigt och isolerat. Det är inte ett ställe där man tar promenader. Det är inte vackert och jag ville skildra det som jag såg det och som jag ser det.

Han är vag med när han själv kom ut som gay, men menar att det rent allmänt inte finns någon homofobi av den sort många föreställer sig att det finns ute på landet.

- Det har aldrig varit något problem. Man bryr sig inte.

Explicita sexscener

Sexscenerna är långa och relativt explicita. De känns improviserade – men så var det inte, framhåller Francis Lee.

ANNONS

- De är oerhört koreograferade. Varenda rörelse fanns redan i manuset, så mina skådespelare visste exakt vad som skulle hända. Den första sexscenen, den som utspelas utomhus, repeterade vi i ett varmt rum. Jag visste att vi skulle filma utomhus i skymningen för att få rätt ljus, och vi hade ont om tid. Jag lovade dem att det skulle bli max två tagningar.

Trovärdiga rollfigurer

Francis Lee jobbade hårt tillsammans med teamet för att skapa trovärdiga rollfigurer. Tre månader innan inspelningen började "byggdes" karaktärerna, med hjälp av gedigna fiktiva biografier, från födseln och framåt.

- Vi filmade kronologiskt, jag ville få med landskapets utveckling från vinter till vår. Det innebar att jag i princip inte lät dem träffas förrän det var dags att träffas i filmen, så att deras relation i verkligheten utvecklades samtidigt som den i storyn.

ANNONS

Lee skickade också iväg sina huvudrollsinnehavare för att de skulle lära sig arbetet på ett lantbruk på riktigt, i vilket det bland annat ingick att ta hand om lammfödsel.

- Allt du ser är äkta. Jag ville att de skulle kännas som en del av landskapet.

TT
Fakta: Francis Lee

Född: 1969 i Soyland, Storbritannien.

Bakgrund: Bestämde sig redan som tolvåring för att bli skådespelare. Studerade vid Rose Bruford College of Theatre and Performance. Jobbade mest i film- och tv-branschen, bland annat i Mike Leighs film "Topsy-Turvy". För sju år sedan bestämde han sig för att sluta med skådespeleriet.

Regi: Började med två kortfilmer. "God's own country" är hans första långa spelfilm.

Aktuell: Med "God's own country" som har svensk biopremiär den 24 november.

ANNONS