Till Oslo. Helen Mattsson har strålkastarljuset på sig i dag när hon representerar Sverige – och Strömstad – i norska Melodifestivalen.
Till Oslo. Helen Mattsson har strålkastarljuset på sig i dag när hon representerar Sverige – och Strömstad – i norska Melodifestivalen.

Framträder inför miljoner tittare

I kväll framträder Helen Mattsson för miljontals norrmän när hon ska läsa upp Sveriges jurys röster i norska Melodi Grand Prix.– Jag får ta det som en ära, det är väldigt roligt! Men jag kommer säkert ha fjärilar i magen.

ANNONS
|

Det är inte bara i Sverige det är final i Melodifestivalen ikväll. Även våra grannar håller tävlingen samma kväll, under namnet Melodi Grand Prix. I Norge föregås tävlingen i år inte av några deltävlingar, utan allt avgörs i en enda final och folk får höra bidragen för första gången.

För att utse den vinnande låten handlar det inte bara om folkets röster. Tio internationella jurygrupper ska också utse sina favoriter och resultatet ska vägas in i totalsumman. Sverige har en av jurygrupperna, och där är det Helen Mattsson från Strömstad som fått hedersuppdraget att i direktsändning läsa upp juryns resultat.

ANNONS

Hur gick detta till?

– Jag var värdinna för den svenska delegationen när Norge hade Eurovisionfinalen 2010. Sedan har jag träffat Christer Björkamn en del, och nu i måndags ringde han och frågade vad jag hade för planer på lördag. Sitta och titta på Melodifestivalen, svarade jag. Då undrade han om jag ville göra detta i stället.

Vad svarade du då?

– Jag frågade om han inte var klok. Men jag sa ja på stående fot.

Hur känns det att framträda inför en så stor publik?

– Jag kommer ju inte att se alla, de flesta sitter ju hemma i tv-sofforna. Jag kommer säkert att ha fjärilar i magen. Men går det åt helvete så gör det, det är inte mer med det.

Juryns resultat kommer hon att få direkt i örat i direktsändning.

– Det blir väldigt färskt direkt från juryn.

Helen Mattsson är ju bekant för Strömstadsborna sedan länge genom sina insatser i revyer och shower, inte minst som tanten Doris.

Ska du göra någon humorgrej när du läser upp juryns röster?

– Nej, Ulf (Karle) ville att jag skulle komma dit som Doris, men hon får nog stanna hemma i helgen. Jag får nog vara mig själv.

ANNONS

Vilket förstås är gott nog. Och i kväll får alltså flera miljoner norrmän ta en titt på Strömstads Helen Mattsson.

Fakta: Melodi Grand Prix

De tävlande i Norges Melodi Grand Prix i kväll:

1. “Places“, Ulrikke

2. “I Go Where You Go“, Jenny Augusta

3. “Run Run Away“, Rune Rudberg Band

4. “Grab The Moment“, JOWST

5. “You & I“, Kristian Valen

6. “Nothing Ever Knocked Us Over“, In Fusion

7. “Mesterverk“, Amina Sewali

8. “Wrecking Crew“, Ammunition

9. “First step in faith / Oadjebasvuhtii“, Elin & The woods

10. “Mama boy“, Ella

Tävlingen hålls i Oslo Spektrum. NRK:s sändning börjar kl 20.55.

ANNONS