Författaren Hiro Arikawa.
Författaren Hiro Arikawa. Bild: Privat

För djurvänner i allmänhet – kattälskare i synnerhet

Den här veckans bok kommer från Japan men är läst världen över. En varm berättelse om vänskapen mellan katt och människa, skriver Eva Danielsson, bibliotekarie vid Strömstad Gymnasium, som läst ”En katts resedagbok” av Hiro Arikawa.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Den här varma och gripande historien om vänskapen mellan en katt och en människa har blivit en bestseller som översatts till ett antal språk, och som dessutom har filmats. Författaren har flera framgångsrika böcker bakom sig, men det här är hennes största internationella succé.

Saturo upptäcker en dag en gatukatt som håller till vid hans bil, på gatan utanför hans lägenhet i Tokyo. Den liknar på pricken en katt som betydde mycket för honom när han var barn. Som den sanna djurvän han är börjar han mata katten.

Tidigt en morgon vaknar han av förtvivlade kattskrik. När han kommer ut upptäcker han att katten blivit påkörd och svårt skadad. Han tar genast med den till veterinären, och räddar därmed kattens liv. Det skadade benet får läka hemma hos Saturo. Hans vänlighet vinner snart den tuffa och svårflörtade hankattens hjärta, och när den tillfrisknat väljer den att stanna kvar.

ANNONS

Nana visar sig vara en oerhört smart katt

Saturo döper katten till Nana (siffran sju på japanska) på grund av svansens vinkling. De två blir snart de bästa vänner. Nana visar sig vara en oerhört smart katt. Han förstår allt Saturo säger, och står själv för stora delar av bokens berättande. På sitt eget speciella sätt ger han uttryck för vad han tycker och tänker. Hans humoristiska inre monologer ger berättelsen en väldigt speciell charm.

De två har levt fem år tillsammans när Saturo en dag berättar att de ska resa runt till olika platser i Japan för att besöka vänner till Saturo. Nana har inte alls någon lust att åka, men Saturo har bestämt sig. Nana, som inte kan tänka sig att vara utan sin husse, ser ingen annan utväg än att finna sig i att sättas i sin bur i ­Saturos skåpbil, och så är de på väg.

Ett givet boktips till djurvänner i allmänhet och kattälskare i synnerhet

Under resans gång får vi då och då ta del av återblickar från Saturos uppväxt. De ger en läsaren en insikt i de trauman han har upplevt, och vilken roll vännerna de besöker har spelat i hans liv. Det ska snart visa sig att det inte är en nöjesresa de är ute på, den har ett väldigt speciellt syfte. När Nana förstår vad hans husse har i sinnet blir han förtvivlad, och gör sitt bästa för att sabotera Saturos plan.

ANNONS

En katts resedagbok har berört många läsare världen över, och är ett givet boktips till djurvänner i allmänhet och kattälskare i synnerhet!

Hiro Arikawa

Född 1972 i Kōchi, Japan.

Bor nu i Tokyo.

2003 vann hennes roman ­Shiono Machi: Wishon My Precious, en tävling för nya författare.

Hennes största succé är ­Tabinekoripôto (En katts resedagbok) som översatts till många språk och även blivit film. blivit en internationell bästsäljare och nu även har filmatiserats. Översatt till svenska av Carla Wiberg.

ANNONS