Folkkäre tv-profilen död – blev 85 år

Körledaren och SVT-profilen Kjell Lönnå är död. Han blev 85 år.

ANNONS
|

Det är Kjell Lönnås anhöriga som bekräftar dödsfallet för Sundsvalls Tidning.

“Slutet kom plötsligt. Sorgen är obeskrivlig. Vi älskade honom så. Vi ber om att få sörja honom i fred”, skriver familjen i ett meddelande till Sundsvalls Tidning.

Kjell Lönnå föddes 1936 i Smedjebacken i Dalarna. Redan som 17-åring bildade han sin första ungdomskör i Elimkyrkan i Sundsvall, där Kjell Lönnås pappa då var pastor.

Lönnå kom att leda tre större körer i sin hemstad Sundsvall – Sundsvalls kammarkör, manskören KFUM-kören och damkören Confetti – och var också en flitig, älskad och mångårig programledare i flera radio- och tv-program, ofta med körsång i fokus. Bland annat ledde han kören vid Olof Palmes begravning och vid en mottagning i påven Johannes Paulus II:s privatvåning.

ANNONS

Kjell Lönnå gästades av flera kända artister

1979 fick han sitt stora genombrott med ”Allsångskonsert”, ett körprogram med kända gäster. Med åren kom flera folkkära artister att uppträda i Lönnås olika tv-program, däribland Helen Sjöholm, Sissel Kyrkjebö, Carola och Andreas Lundstedt. Han komponerade även själv, arrangerade körmusik och mottog en lång rad olika kulturutmärkelser. Kjell Lönnå blev årets tv-personlighet i SVT 1986 och tilldelades Hylandspriset 1988. Tre år senare, 1991, fick han ta emot H M Konungens medalj.

Som körledare var Kjell Lönnå aktiv in i det sista. Så sent som i helgen arbetade han med den traditionella Caprice-konserten i Sundsvall och fyllde Tonhallen två gånger om – det efter att konserten ställts in både 2020 och 2021.

”I lördags stod han på scenen och gjorde det han älskade mest, att vara mitt i sången bland sina körer. Nu finns han inte längre bland oss. Han är bortom bergen och blommorna, men inte bortom sången. Alltid i sång”, skriver familjen.

Den omtyckte tv-profilen och körledaren dog på tisdagskvällen. Kjell Lönnå blev 85 år gammal.

ANNONS