Folkkäre tv-profilen död – blev 85 år

Körledaren och SVT-profilen Kjell Lönnå är död. Han blev 85 år.

ANNONS

Det är Kjell Lönnås anhöriga som bekräftar dödsfallet för Sundsvalls Tidning.

“Slutet kom plötsligt. Sorgen är obeskrivlig. Vi älskade honom så. Vi ber om att få sörja honom i fred”, skriver familjen i ett meddelande till Sundsvalls Tidning.

Kjell Lönnå föddes 1936 i Smedjebacken i Dalarna. Redan som 17-åring bildade han sin första ungdomskör i Elimkyrkan i Sundsvall, där Kjell Lönnås pappa då var pastor.

Lönnå kom att leda tre större körer i sin hemstad Sundsvall – Sundsvalls kammarkör, manskören KFUM-kören och damkören Confetti – och var också en flitig, älskad och mångårig programledare i flera radio- och tv-program, ofta med körsång i fokus. Bland annat ledde han kören vid Olof Palmes begravning och vid en mottagning i påven Johannes Paulus II:s privatvåning.

ANNONS

Kjell Lönnå gästades av flera kända artister

1979 fick han sitt stora genombrott med ”Allsångskonsert”, ett körprogram med kända gäster. Med åren kom flera folkkära artister att uppträda i Lönnås olika tv-program, däribland Helen Sjöholm, Sissel Kyrkjebö, Carola och Andreas Lundstedt. Han komponerade även själv, arrangerade körmusik och mottog en lång rad olika kulturutmärkelser. Kjell Lönnå blev årets tv-personlighet i SVT 1986 och tilldelades Hylandspriset 1988. Tre år senare, 1991, fick han ta emot H M Konungens medalj.

Som körledare var Kjell Lönnå aktiv in i det sista. Så sent som i helgen arbetade han med den traditionella Caprice-konserten i Sundsvall och fyllde Tonhallen två gånger om – det efter att konserten ställts in både 2020 och 2021.

”I lördags stod han på scenen och gjorde det han älskade mest, att vara mitt i sången bland sina körer. Nu finns han inte längre bland oss. Han är bortom bergen och blommorna, men inte bortom sången. Alltid i sång”, skriver familjen.

Den omtyckte tv-profilen och körledaren dog på tisdagskvällen. Kjell Lönnå blev 85 år gammal.

ANNONS