Roy Anderssons film där en kvinnoröst guidar åskådaren genom olika livshändelser visas i Krokstrands Folkets Hus på lördag 11 januari, med ett vidhängande samtal lett av dramaturgen David Wingate.
Roy Anderssons film där en kvinnoröst guidar åskådaren genom olika livshändelser visas i Krokstrands Folkets Hus på lördag 11 januari, med ett vidhängande samtal lett av dramaturgen David Wingate. Bild: Ylva Sundgren

Folkets Hus i Krokstrand visar Om det oändliga

Bio Rollo i Krokstrands Folkets Hus visar Roy Andersson på lördag 11 januari. Det är hans senaste film Om det oändliga, som hade premiär i höstas på filmfestivalen i Venedig och då fick Silverlejonet för bästa regi.

ANNONS
LocationKrokstrand||

Roy Andersson har även skrivit manus till filmen, som beskrivs som "ett kalejdoskop över existensen och oändligheten" och består av en rad sekvenser från små och stora händelser i livet, från paret som svävar ovanför det krigshärjade Köln, till hur en far knyter barnets skor eller unga tjejer dansar.

Man kan vänta sig att känna igen Roy Anderssons speciella bildspråk från den kända trilogin av filmerna Sånger som andra våningen, Du levande och En duva satt på en gren och funderade på tillvaron. Trilogin rönte uppmärksamhet bland annat vid filmfestivalen i Cannes, där Sånger från andra våningen fick Jurypriset. En duva satt på en gren och funderade tilldelades Guldlejonet i Venedig 2014, som första svenska film någonsin.

ANNONS

Ro Andersson är född 1931 och har bland annat varit regiassistent åt Bo Widerberg under arbetet med Ådalen 31. Genombrottet som egen filmskapare kom med En kärlekshistoria 1970. Uppföljaren Giliap 1975 möttes med oförståelse och negativ kritik och Roy Andersson ägnade sig efter det istället framgångsrikt åt reklamfilm.

1991 återkom han vid Göteborgs Filmfestivals stafettfilmsprojekt med kortfilmen Härlig är jorden och nio år sedan kom han tillbaka till långfilmsformatet med Sånger från andra våningen och en framgångsrik utveckling.

När hans senaste film nu finner vägen till Krokstrand följs den av ett filmsamtal lett av filmdramaturgen David Wingate från Bottna, tidigare bosatt i Krokstrand.

ANNONS