First Aid Kit, Klara och Johanna Söderberg. Pressbild.
First Aid Kit, Klara och Johanna Söderberg. Pressbild. Bild: Annika Berglund/TT

First Aid Kit får Ulla Billquist-stipendiet

Årets mottagare av Ulla Billquist-stipendiet är systrarna Klara och Johanna Söderberg i First Aid Kit. Det är första gången en duo delar på stipendiet.

ANNONS

De prisas för sitt genreöverskridande mod som harmonierar med Ulla Billquists musikskatt, enligt Folkets hus och parker som delar ut stipendiet. Motiveringen lyder bland annat: "Det är både tidlöst och alldeles dagsaktuellt när deras brinnande engagemang för orättvisor och våld mot kvinnor blir till en kompromisslös uppgörelse med förlegade traditioner."

De två i duon säger sig vara hedrade över utmärkelsen.

"Vi kände inte till henne innan, men vilken inspirerande kvinna och vilket sorgligt livsöde. Ulla visar på hur betydelsefull musik är i svåra tider", uppger de i ett pressmeddelande.

Ulla Billquist var en av Sveriges mest framstående artister under andra världskriget, med låtar som "Han är min soldat" och "Säg, hur har du det med kärleken i dag?". Hon dog endast 38 år gammal. Stipendiet i hennes minne har delats ut varje år sedan 1984, till en kvinnlig artist som berikar den svenska musikscenen. De senaste åren har det gått till bland andra Seinabo Sey, Sofia Jannok, Linnea Henriksson och Amanda Jenssen.

ANNONS

Prissumman är på 30 000 kronor.

Ulla Billquist-stipendiater de senaste tio åren.

2018: Seinabo Sey

2017: Sofia Jannok

2016: Linnea Henriksson

2015: Amanda Jenssen

2014: Edda Magnason

2013: Nino Ramsby

2012: Laleh Pourkarim

2011: Pernilla Andersson

2010: Sofia Karlsson

2009: Marit Bergman

ANNONS