Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kerstin Lundberg Hahn har vunnit Bokjuryns pris flera gånger och fick Astrid Lindgrenpriset 2019. Bild: Göran Segeholm
Kerstin Lundberg Hahn har vunnit Bokjuryns pris flera gånger och fick Astrid Lindgrenpriset 2019. Bild: Göran Segeholm

Filosofisk berättelse om att hitta en tvillingrobot

En robot som känner och tänker – vad skiljer den från en människa? Ulrika Björnram, bibliotekarie på Strömstiernaskolan, tipsar om en spännande bok där 12-åriga Leja hittar en kopia av sig själv i källaren.

Man skulle kunna kalla Kerstin Lundberg Hahn för en mästare inom spänningslitteratur för mellanåldern. Hon har en lång rad av böcker bakom sig, bland andra den mysrysiga Skuggan i väggen, fantasyserien Tidens väv och den minst sagt populära lättlästa bokserien om Fröken Spöke.

En av mina favoriter bland hennes böcker heter Min hemliga tvilling, det är en berättelse som genremässigt ligger närmast science fiction. Leia är 12 år gammal och lever i en nära framtid. Livet är ungefär som i vår tid, men det är inga konstigheter med självkörande fordon och avancerad teknik för virtuella verkligheter.

Hon har inte berättat för någon om roboten och kan inte sluta tänka på den.

Hennes föräldrar är framstående forskare inom artificiell intelligens och väldigt uppslukade av sina arbeten. Inledningsvis får vi reda på att Leia har hittat något i källaren, något helt ofattbart. Det verkar vara en robot, skapad av hennes föräldrar i hemlighet. De brukar alltid bara prata jobb, men just roboten i källaren har de hållit hemlig för Leia.

Det obehagliga är att roboten är en exakt kopia av henne själv. När hon hittar roboten är den avstängd, vilande på ett gammalt pingisbord. Föräldrarna åker iväg på konferens i Indien strax efter och Leia är ensam kvar med farfar som barnvakt. Hon har inte berättat för någon om roboten och kan inte sluta tänka på den, frågorna är många. Framför allt undrar hon såklart över varför den över huvud taget finns, har föräldrarna tänkt ersätta henne på något vis? Eller ska den vara som ett syskon till henne? Varför har de då inte berättat?

Vad kan gå fel?

Nyfikenheten tar över och Leia startar roboten en kväll när farfar gått och lagt sig. Till en början är det ganska kul att ha en hemlig robottvilling, Leia döper henne till Nova. En supersmart robot som ser ut exakt som en själv kan ju till exempel skriva alla rätt på matteprovet utan problem och imponera på farfar genom att vända pannkakor i luften. Vad kan gå fel?

Vad är det då som skiljer den från att vara en människa?

Det här är en riktigt spännande historia som lyfter frågor om var gränsen mellan människa och maskin egentligen går. Om en robot kan minnas, känna känslor och ha som ett eget liv, vad är det då som skiljer den från att vara en människa? Och vad händer när en robot blir så självständig att den helt börjar följa sin egen vilja?

Fotnot: Min hemliga tvilling är utgiven på Rabén och Sjögren

Kerstin Lundberg Hahn

Skriver böcker för barn och ungdomar.

Var tidigare lärare.

Bor och arbetar i Göteborg. Född i Umeå

Beskriver sitt författande bland annat så här: "Ibland händer det att fantasin jobbar snabbare än jag hinner uppfatta, och rätt som det är blir jag överraskad av vad någon figur i boken säger eller gör. Det känns lite magiskt.".