Huvudrollen i 'Ring mamma!' spelas av Sanna Sundqvist. Pressbild.
Huvudrollen i "Ring mamma!" spelas av Sanna Sundqvist. Pressbild. Bild: Josef Persson

Filmrecension: Knasig och mörk dramakomedi

Småknasig romantisk feelgood-komedi möter smärtsam mor och dotter-skildring. "Apflickorna"-regissören Lisa Aschans "Ring mamma!" spretar åt lite olika håll.

ANNONS

I Lisa Aschans nya långfilm kastas tittarna rakt in i en vild sexscen i gympasalen. Sanna Sundqvists rollfigur, idrottsläraren Niki, är en 35-årig singel som varken bangar för en oseriös relation med den gifta kollegan, eller nattliga möten med den så kallade "Tindermassören" (spelad av Viktor Frisk).

Det enda hon inte vill ha är något slags långvarighet i relationerna, men tryggheten i den obundna tillvaron börjar ruckas när hon av en slump stöter på sitt ex Alex (Alexander Karim). En inre kamp börjar.

Men det är inte det filmen handlar om, egentligen. Bakom varje person med anknytningsproblem finns det en trasslig föräldrarelation.

ANNONS

Kulturen innehåller många olika skildringar av mor- och dotterförhållanden. Den vanligaste att mötas av i vardagen är trots allt det bekymmersfria, inte sällan förmedlad av influerare som kapitaliserar på den lyckliga bilden av föräldraskapet. Sociala medier-flödet svämmar över av tillrättalagda barnbilder i matchande färgskalor, i alla fall för den som är över 15.

Men spelfilmen "Ring mamma!" går bortom föräldraskapets fasader, rakt in där det skaver, utan att för den sakens skull bli en överdrivet sorglig misärhistoria. Aschan lyckas fånga det vardagliga som på håll ser ut att vara betydelselöst, men som trots allt kan vara väldigt smärtsamt.

Av en slump råkar filmen komma samma månad som Ella Lemhagens "Jag kommer hem igen till jul", som i alla fall till ytan har en nästan identisk mamma-skildring, även om de känslomässiga tonerna skiljer sig åt.

Lisa Aschan långfilmsdebuterade med den obehagliga och rörande "Apflickorna", om ett maktspel mellan två tjejer i ridmiljö. Nu har hon tagit med sig den jobbiga känslan in i "Ring mamma!", men har valt att föra in både subtila skämt och ren snubbelhumor.

Och visst skrattar man rakt ut flera gånger – även om filmen hade mått bra av en tajtare klippning. Den romantiska och faktiskt väldigt fräscha knaskomedin gifter sig inte helt med den mörkare relationsskildringen.

ANNONS

Sofia Sundström/TT

Viktor Frisk spelar 'Tindermassören' i 'Ring mamma!'. Pressbild.
Viktor Frisk spelar "Tindermassören" i "Ring mamma!". Pressbild. Bild: Josef Persson

Genre: Komedi

Premiär: 22 november

I rollerna: Sanna Sundqvist, Nina Gunke, Alexander Karim

Regi: Lisa Aschan

Speltid: 1 timmar 42 minuter

Åldersgräns: 11 år

Betyg: + + +

ANNONS