Systrarna Malin och Tove (Jennie Silfverhjelm och Liv Mjönes) åker på semester med sin ledsna mamma Inger (Suzanne Reuter), men de har väldigt olika uppfattning om hur hon ska tröstas på bästa sätt. Pressbild.
Systrarna Malin och Tove (Jennie Silfverhjelm och Liv Mjönes) åker på semester med sin ledsna mamma Inger (Suzanne Reuter), men de har väldigt olika uppfattning om hur hon ska tröstas på bästa sätt. Pressbild.

Filmrecension: All inclusive

I den svenska komedin ”All inclusive” står kvinnorna i centrum – en mamma och hennes två vuxna döttrar som drabbar samman under en solsemester. Filmen är en blandad kompott, där klyschorna och skratten avlöser varandra.

ANNONS

Hollywood är grabbarnas domän – det visar inte minst den senaste månadens avslöjanden om sexuella trakasserier i filmbranschen. Men det finns anledning till hopp. Statistiken visar att under förra året hade 29 av de 100 mest inkomstbringande Hollywoodfilmerna en kvinnlig huvudperson – den högsta andelen någonsin.

Studiobossarnas insikt om att det är tjänstefel att ignorera den kvinnliga publikens köpkraft är lika välkommen som den är senkommen. Precis som vi behöver samma andel inkompetenta kvinnor som inkompetenta män i bolagsstyrelser, behöver vi få se kvinnor jaga skurkar, leverera inspirationstal och dratta på ändan i kommersiella storfilmer.

Karin Fahléns ”All inclusive” är just en sådan film: en bred komedi i mysig semestermiljö med tre kvinnor i centrum. Suzanne Reuter spelar Inger som reser till en kroatisk badort för att fira sin 60-årsdag med sina två vuxna döttrar Tove och Malin (Jennie Silfverhjelm och Liv Mjönes).

ANNONS

Inger befinner sig i chock efter att ha bevittnat sin mans otrohet, och när systrarna tar till väsensskilda metoder för att muntra upp henne (duktiga Malin föreslår massage och utflykter medan trassliga Tove betalar en snygg bartender för att flörta med mamman) blottläggs deras taggiga syskonrelation.

”All inclusive” är en film som spelar hårt på stereotyper. Tove är en vinglig Papphammar i glittrig minikjol som inte kommer ihåg namnen på sina syskonbarn. Malin är en humorfri och överpresterande trebarnsmamma som ägnar den barnfria semestern åt att läsa självhjälpsböcker med titlar som ”Få det gjort”. Och mamma Inger går från bedragen och jagsvag till upplyst inifrån av Den Stora Passionen.

Ibland är det välfångat och välspelat, ibland känns klyschorna trötta och daterade. Just köpet av bartendern är en fånig komedikonstruktion som delvis tar udden av filmens försök att skapa igenkänning kring familjerelationer. Men här finns också många roliga scener – som när systrarna kommer på mamma när hon onanerar i duschen, och får en formidabel Reutersk föreläsning om ”produkter som man kan stoppa upp i springan” för att smörja maskineriet.

Kanske är inte ”All inclusive” den kvinnocentrerade komedi som kommer att få dammen att brista – men nog gör den en liten spricka i mainstreamfilmens mansdominans.

ANNONS
TT
Fakta: All inclusive

(TT)

Genre: Komedi

Premiär: 10 november 2017

I rollerna: Suzanne Reuter, Liv Mjönes, Jennie Silfverhjelm med flera.

Regi: Karin Fahlén

Speltid: 1 timme 33 minuter

Censur: Barntillåten

Betyg: + + +

ANNONS