Biografen Draken vid en tidigare upplaga av Göteborgs filmfestival.
Biografen Draken vid en tidigare upplaga av Göteborgs filmfestival. Bild: Nicklas Elmrin

Filmfestivalen kan avnjutas digitalt

Göteborgs filmfestival rullar ut röda mattan – både fysiskt och i digital form. Invigning är det på fredagskvällen med filmen Så jävla easy going – den och övriga filmer på festivalen kan man även välja att se hemma i tv-soffan.

ANNONS
|

Filmfestivalen invigs på fredagskvällen på biograf Draken i Göteborg, med världspremiären av den svenska filmen Så jävla easy going.

Men det går också bra att ta del av festivalen hemma i soffan med ett festivalpass som ger tillgång till ett 50-tal filmer som går att strömma i 24 timmar vardera.

Festivalen lyder precis som förra året under publikrestriktioner, så det blir inga fester eller mingel. Programmet är också något bantat. Men det är fortfarande en blandning av nya nordiska och hyllade internationella filmer som gäller.

Bland filmerna som visas under festivalen kan nämnas japanska Drive my car av Ryusuke Hamaguchi, en filmatisering av Haruki Murakamis novell; Pakten av Bille August, om författaren Karen Blixen, och De oskyldiga av Eskil Vogt, en norsk thriller om lekkamrater med paranormala förmågor.

ANNONS

Filmfestivalen kommer att dela ut pris till bästa nordiska film, där totalt åtta filmer tävlar om prissumman på 400 000 kronor.

Den italienske regissören Luca Guadagnino, som ligger bakom filmen Call me by your name tilldelas hederspriset Honorary Dragon Award och kommer till Göteborg. Svenska skådespelaren Rebecca Ferguson tilldelas Nordic Honorary Dragon Award och kommer att medverka digitalt vid arrangemanget.

Festivalen avslutas den 6 februari med svenska filmen Dag för dag av Felix Herngren, där Sven Wollter gör sin sista roll.

ANNONS