Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Film om infiltration av Ku Klux Klan visas i Gerlesborg

En svart polisaspirant i USA får hjälp av en vit kollega för att infiltrera rasistorganisationen Ku Klux Klan. Det är kärnan i den film som Bottna Kulturfetivalförening visar på Gerlesborgsskolan 8 november.

BlacKKKlansman heter filmen, baserad på Ron Stallworths memoarbok Black Klansman. Historien om hur en svart polis infiltrerar Ku Klux Klan har alltså verklighetsbakgrund.

Ron Stallworth hade kontakterna med organisationen via telefon medan hans kollega gick på mötena och snart hade fått kontakter högt upp i Ku Kux Klan-ledningen.

Filmen om de närmast osannolika – men sanna – händelserna hade premiär på filmfestivalen i Cannes 2018 och vann Grand Prix. Den fick ett stort antal Oscarsnomineringar 2019, för bästa film, bästa regi, bästa manliga biroll till Adam Driver, bästa filmmusik och bästa klippning. Den vann en Oscar, för bästa manus efter förlaga.

Händelserna utspelades i Colorado Springs under 1970-talet, men skildras på ett sätt som anspelar också på dagens situation i USA. Speciellt slutscenerna är omtalade. De visar nyhetsbilder från Charlottesville 2016 och 2017, när våldsamheter bröt ut mellan vit makt-­demonstranter och motdemonstranter, i samband med höger­extrema demonstrationer mot ett beslut att ta bort statyn av sydstatsgeneralen Robert E. Lee från en av stadens parker.