Efter fyra månader har nu Vasamuseet åter öppnat för besökare.
Efter fyra månader har nu Vasamuseet åter öppnat för besökare. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Förväntansfullt när Vasamuseet öppnade igen

Efter att ha hållit stängt i fyra månader har Vasamuseet öppnat igen. Trots både semestertider och coronapandemi köade en rad förväntansfulla besökare utanför museet på öppningsmorgonen.
– Jag är en stor Vasavän. Jag tycker att hon är fantastisk. Så jag är riktigt glad att vara här, säger besökaren Claudia Menz.

ANNONS

Vasamuseet var ett av de museer som tvingades stänga när coronapandemin svepte in över landet. De vanligtvis så välbesökta lokalerna ekade plötsligt tomma.

Fyra månader och ett par krispaket senare, var det under onsdagen dags att slå upp portarna igen. Och redan innan öppningen ringlade sig kön en bra bit över gårdsplanen.

– Det är så roligt att ha folk i huset igen, och att se folk utanför. Det har varit en märklig känsla hela våren, att inte kunna ta emot folk. Så det är en lättnad och glädje, säger biträdande museichefen Jenny Lind.

759 besökare

Under öppningsdagens första fem timmar räknade man till 759 besökare. Det må vara en blygsam siffra jämfört med samma dag i fjol, då man välkomnade 8 400 personer, men Jenny Lind är ändå nöjd.

ANNONS

– Det känns helt fantantiskt. Det har kommit lagom med folk, som har haft gott om plats och som därför kunnat komma skeppet nära.

I nuläget tillåter museet högst 500 besökare åt gången.

Självklara semesterplaner

En av besökarna var Dag Unenge, som rest med familjen från Lidköping. Att gå på Vasamuseet var en självklar del av deras semesterplaner.

– Vi planerade så att vi kunde komma när museet öppnar. Vi tog en taxi i morse och hamnade på andra plats i kön, efter en riktig eldsjäl som var först, säger han.

Eldsjälen först i kön var Claudia Menz. Hon har besökt museet 60 gånger, och är kanske en av dess mest trogna supportrar.

– Det är självklart att jag måste vara här när de öppnar.

Elina Perdahl/TT

Kön ringlade lång innan dörrarna till museet öppnade.
Kön ringlade lång innan dörrarna till museet öppnade. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Claudia Menz var den första som fick komma in på museet under onsdagen. Hon är en av Vasamuseets mest trogna besökare, med ett 60-tal besök genom åren.
Claudia Menz var den första som fick komma in på museet under onsdagen. Hon är en av Vasamuseets mest trogna besökare, med ett 60-tal besök genom åren. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Besökare väntar på öppningen av Vasamuseet som har haft stängt länge till följd av coronaviruset. Med handsprit och markeringar i golvet är museet åter redo för öppning.
Besökare väntar på öppningen av Vasamuseet som har haft stängt länge till följd av coronaviruset. Med handsprit och markeringar i golvet är museet åter redo för öppning. Bild: Stina Stjernkvist/TT
ANNONS