Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

En upp- och-ner-vänd värld med dramatik och humor

Maria Oxenholt är ny boktipsare. Hon har sedan tidigare i höst ansvar för barn- och ungdomslitteratur på biblioteket i Strömstad. Hon väljer att berätta om bokserien Familjen Knyckertz, som ligger till grund för den stundande julkalendern på SVT. Den blir en riktig höjdare, förutspår hon.

Nu är vi redan inne i november och har bara knappt en månad kvar till advent. Visst blir det mysigt att få tända första ljuset, baka lussebullar men det vi mest ser framemot är väl ändå att julkalendern börjar. Den skapar en spänning och förväntan inför julen. Både vuxna och barn brukar bli engagerade och sitter bänkade framför skärmen. Årets julkalender är En hederlig jul med familjen Knyckertz. Den är baserad på böckerna om familjen Knyckertz som är skrivna av Anders Sparring. Anders har även skrivit manuset till tv-serien.

Hör bara på de listiga och roliga namnen...

De fem populära böckerna om familjen Knyckertz bjuder på en blandning av spänning, dramatik och humor. Berättelserna är skrivna med stor underfundighet och igenkänning vilket gör att de passar både barn och vuxna. Hör bara på de listiga och roliga namnen; Paul Isman - Polismannen, Hollie Tender - godisbiträdet och Kriminellen - lillasyster. Illustrationerna som är gjorda av Per Gustavsson ger en extra dimension till texten och bidrar nog till seriens popularitet. Bilderna är färgstarka och komiska. Böckerna passar lika bra för egenläsning som till högläsning.

De gör allt för att få sin son att bli kriminell.

Normen i familjen Knyckertz är att stjäla och ljuga vilket gör att 11-årige Ture inte riktigt passar in. Han är nämligen väldigt hederlig och vill bli polis, så som sin gode granne och vän Paul Isman. Detta oroar hans föräldrar. De gör allt för att få sin son att bli kriminell. Berättelsen blir som en slags tvärtomvärld där det rätta är att vara en tjuv. Ärlighet och laglydighet är däremot helt fel. Det gör det hela väldigt roligt och jag kan tänka mig att det får barn att reagera. De tycker nog även att det är fascinerande och coolt när barn är modigare och smartare än de vuxna.

I de olika böckerna får vi följa med på massor av spännande och roliga äventyr. Några dilemman som dyker upp är: Vad är det egentligen för förvandling Ture och Ellen råkar ut för? Är det spöken som ligger bakom försvinnandet av polismannen och diamanten? Ska familjens hund Snuten tvingas bli omhändertagen? Oj oj oj hur ska det gå? Kom in och låna så får du reda på svaret.

När man därtill tittar på skådespelarlistan blir man än mer övertygad.

Det fungerar fint att läsa böckerna var för sig. Men för att riktigt hänga med och lära känna karaktärerna tycker jag nog ändå att det är bra att börja med den första boken som heter Familjen Knyckertz och födelsedagskuppen. Inledningsvis i varje bok finns en kort introduktion om vad den kommer att innehålla och ibland en varning eller faktainformation. Med denna introduktion lockas läsaren in i berättelsen och den skapar en förförståelse för vad boken kommer handla om. Det är mycket trevligt, anser jag.

Med tanke på de heltokiga böckerna om familjen Knyckertz tror jag årets julkalender kommer bli en riktig höjdare. När man därtill tittar på skådespelarlistan blir man än mer övertygad. Vad sägs om namnen David Sundin och Claes Malmberg!

Andra boktips:

Den viktigaste bok jag läst på mycket, mycket länge

Det går att förändra en pappas hederstänkande

En djupt gripande historia från nära-nutid