Den amerikanska författaren Jandy Nelson började som poet men har också skrivit ungdomsromaner.
Den amerikanska författaren Jandy Nelson började som poet men har också skrivit ungdomsromaner. Bild: Jandy Nelson

En underbar roman om att förlora en älskad syster

Emelie Elg, barnbibliotekarie i Tanum, tipsar den här veckan om Jandy Nelsons ungdomsroman Himlen börjar här.

ANNONS

Lennie är 17 år och har växt upp i skuggan av sin utåtriktade storasyster Bailey, som älskar teater och drömmer om att bli en framgångsrik skådespelerska. Lennie själv är duktig på klarinett och har provspelat som förste klarinettist i skolans orkester, men på grund av scenskräck inte gett allt och istället blivit andreklarinettist. Trots sina olikheter har de alltid stått varandra nära, delat rum och alla hemligheter med varandra. Det har i alla fall Lennie alltid trott.

Den enda som förstår hur hon känner är Baileys pojkvän Toby

Så händer det ofattbara, under en teaterrepetition dör Bailey, 19 år gammal, i en hjärtattack. Lennie sörjer och drar sig undan allt och alla, till och med sin bästa kompis Sarah. Hon slutar spela klarinett som hon alltid har tyckt om, slutar gå till skolan och orkestern.

ANNONS

Den enda som förstår hur hon känner är Baileys pojkvän Toby, de kan dela minnen och känslor av Bailey tillsammans och det är också via honom Lennie förstår att Bailey inte berättat allt för henne längre; att hon och Toby var förlovade, att de skulle gifta sig med varandra och att Bailey skulle ge upp sina skådespelardrömmar för att bli mamma. Lennies sätt att bearbeta sorgen är att skriva små citat på pappersbitar, stenar eller vad som finns närmast till hands som hon lämnar och gömmer runt om i grannskapet.

Så händer det ofattbara...

Dagen det är dags att gå tillbaka till skolan får hon se Joe, killen med ögonfransarna! Han sitter på hennes plats i orkesterlokalen och han tittar rakt på henne. Som ett slag i magen slår känslorna av kärlek till och genom Joe börjar Lennie sakta hitta tillbaka till musiken, vännerna och livet. Men det ska inte vara så enkelt att gå vidare, är det verkligen okej att känna så här så nära inpå sin älskade systers död?

Förlaget har valt att lägga in citaten och lapparna som handskrivna texter

Boken är uppbyggd genom Lennies berättande och vi får ta del av hennes liv och känslor genom de citat och lappar som hon lämnar överallt. Förlaget har valt att lägga in citaten och lapparna som handskrivna texter i sidornas marginaler och det ger ett personligt intryck. Miljöbeskrivningarna är mycket välskrivna, man kan både se och känna lukten från Lennies mormors överdådiga och välkända trädgård. Jandy Nelson beskriver även känslorna som Lennie har på ett väldigt trovärdigt sätt, man känner både sorgen och lyckan med henne. Himlen börjar här är en underbar ungdomsbok som passar dig från 13 år och uppåt.

ANNONS

Jandy Nelson har även skrivit boken Jag ger dig solen.

Läs också:

Man vill inte lägga boken ifrån sig

Vem i hela världen kan man lita på?

En bukett av boktips för alla sorters läsare

Den viktigaste bok jag läst på mycket, mycket länge

ANNONS