Johan Eklöf vill få oss att lägga märke till mörkret.
Johan Eklöf vill få oss att lägga märke till mörkret. Bild: COPYRIGHT: FRIDA WINTER©

En ögonöppnare som uppmanar oss att se mörkret

Fladdermusexperten Johan Eklöf har skrivit en vacker, angelägen och informativ bok om mörkrets betydelse. Den är veckans boktips från bibliotekarien Eva Bejhed i Strömstad.

ANNONS
|

Johan Eklöf är biolog, expert på fladdermöss. Han bor och har sina rötter i Västergötland. Med Mörkermanifestet : om artificiellt ljus och hotet mot en uråldrig rytm vill han göra oss uppmärksamma på vad ökade belysningar kan göra med oss människor och våra medvarelser på planeten.

Lördagen den 26 mars klockan 20.30-21.30 inträffade för övrigt Earth Hour, den återkommande kväll då vi uppmanas släcka ned belysningen – ta tillvara det naturliga mörkret och reflektera över den biologiska mångfalden – se gärna Världsnaturfondens hemsida, www.wwf.se.

Boken har ett stämningsmättat, ett vackert omslag och kapitlen inleds med tilltalande illustrationer av "kryp" – i svartvitt.

ANNONS

Personliga reflektioner, minnesbilder och fragment blandas med forskningsresultatsredovisning – egna och andras.

Vi får veta hur belysning påverkar, eller tros påverka både oss människor och andra varelser på vår jord.

Den ökade, artificiella ljussättningen kan medföra rubbningar i genom årmiljonerna nedärvda beteenden.

Planeten blir alltmer upplyst – särskilt kring de större städerna.

Vem vet vad de allt oftare förekommande fasadbelysningarna medför för insekter, fåglar, det vilda djurlivet och oss människor? Vi följer inte längre solsystemets rytm, behöver inte anstränga oss till det yttersta för att tillvarata dagsljuset.

De välsignelser vi nu fått genom att kunna reglera ljuset ska vi självklart tillvarata men – vi behöver anpassa oss bättre.

Vi längtar inte tillbaka till tiden utan elektricitetens möjligheter. Johan Eklöf berättar om sin farfars fars liv som fabriksarbetare inom textilindustrin i Västergötland. Slitet med att hålla produktionen igång under så lång tid av dygnet som det bara var möjligt i skumrask och dammdisiga miljöer.

De välsignelser vi nu fått genom att kunna reglera ljuset ska vi självklart tillvarata men – vi behöver anpassa oss bättre. Författaren uppmanar oss att vara restriktiva, att tänka efter.

Insekter och fladdermöss har minskat katastrofalt under de senaste decennierna. Kan minskad pollinering av växtlighet ha ett samband med detta?

Vanans makt är stor – vänjer man sig vid att alltid ha det ljust, förlorar man förmågan att se i mörkret och försvagar de sinnen som då kunde stimulerats.

ANNONS

Vi glömmer också att för ett övervägande antal varelser på vår jord sker det aktiva livet – i mörkret.

Johan Eklöf vill få läsaren att tänka efter och att tillvarata mörkrets möjligheter.

Allt fler verkar nu också förstå att något måste göras. Flera länder, däribland Danmark, har inrättat "mörkerreservat". Tokyo har en stadsdel där allt artificiellt ljus är avskärmat, anpassat och riktat.

Utan att bli alltför personlig ger författaren oss en varningsklocka och visar på att vi bör vara sparsamma med artificiella ljussättningar. Vi har egentligen alla möjligheter till det – rent tekniskt. ”Behöver vi lysa upp våra kyrkor som om de vore tivoliparker”, undrar han på sidan 142. Flera fladdermusarter är nu rödlistade. Vi mister vårt naturliga mörkerseende.

Och vem har inte upplevt att ett samtal i mörker blivit mer givande än ett i dagsljus?

Mörkermanifestet är en ögonöppnare. Genomtänkt. Innehållsrik. En välskriven bok att slå upp i och gå tillbaka till många gånger.

Numera görs även turistresor in i miljöer, som erbjuder stillhet, mörker, avskärmning. Allt fler inser vikten av alla sinnens möjlighet att få utvecklas.

Mörkermanifestet är en ögonöppnare. Genomtänkt. Innehållsrik. En välskriven bok att slå upp i och gå tillbaka till många gånger.

Jag strävar med att låta den sjunka in.

Här finns en imponerande källförteckning, läs- och lyssningstips.

Ett uppslag med manifestet avslutar och uppmaningen: "Carpe noctem" (Fånga natten),

ANNONS

Mörkermanifestet – utan utvikningar:

- Bli varse mörkret

- Värna mörkret

- Bevara mörkret i din närhet

- Följ din inre rytm

- Upptäck nattens liv

- Uppsök mörkret

- Lär dig mer om mörkret

- Tala om mörkret

- Påverka din omgivning

- Fånga mörkret

Fler boktips:

LÄS MER: Vem i hela världen kan man lita på?

LÄS MER: Feel-good-romaner som utspelar sig i Kapstaden

LÄS MER: Spännande för barn om kattspioner i Malmö

ANNONS