Carina Bergfeldt är journalist och författare.
Carina Bergfeldt är journalist och författare. Bild: Nils Petter Nilsson

En nyanserad och berörande reportagebok om dödsstraff

Linda Oderbrant tvekade men började läsa och fann att journalisten Carina Bergfeldts reportagebok Sju dagar kvar att leva är lysande berättad och att den lyfter fram människor med olika åsikter om dödsstraffet utan att tvinga på läsaren någonting.

ANNONS
LocationStrömstad||

När jag för några år sedan blev rekommenderad att läsa Carina Bergfeldts reportagebok om dödsstraff så tvekade jag länge. Jag var rädd att Sju dagar kvar att leva skulle frossa i gräsliga detaljer kring avrättningar och tillrättalagda åsikter och känsloyttringar kring dödsstraff. Men så småningom tog jag ändå upp boken och började läsa. Och det är jag tacksam för att jag gjorde. Jag blev helt uppslukad av den och fastnade fullständigt. Detta är självklart ingen feelgood-bok. Den handlar ju om brott och dödsstraff. Men vilken stark läsupplevelse detta blev!

Carina Bergfeldt är för många ett bekant ansikte från TV. Hon är en prisbelönt journalist och var i flera år SVT:s USA-korrespondent. År 2012 tilldelades hon Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare för sitt reportage i Aftonbladet om terrorattentatet på Utøya. Det blev också hennes stora genombrott som journalist. Just nu är hon aktuell med en egen talkshow på fredagskvällarna.

ANNONS

Hon intervjuar både dem som är för dödsstraff och dem som är emot

När Carina Bergfeldt träffar Vaughn Ross har han en vecka kvar att leva. Han är dömd till döden och har suttit i fängelse i över tio år i väntan på att straffet ska verkställas. Vi får följa Vaughn Ross sista vecka i livet. Bergfeldt intervjuar också människor som på olika sätt kommer i kontakt med dödsstraff. Vi får möta förövaren och dennes familj, offrens anhöriga, poliser, fängelsedirektören, fängelseprästen, åklagare, advokater, aktivister. Hon träffar även en före detta dödsdömd som frikänts. Hon intervjuar både dem som är för dödsstraff och dem som är emot.

Bergfeldt är en lysande berättare och hon har en fenomenal talang för att lyfta fram människan bakom epitetet. Boken är mycket välskriven och saklig och författaren låter andra människor komma till tals utan att tvinga på oss sina egna åsikter.

Denna reportagebok är en nyanserad, djupt berörande och stark läsupplevelse som verkligen kan rekommenderas!

Fotnot: Sju dagar kvar att leva kom ut på Norstedts förlag 2015

ANNONS