Fredrik Sjöberg är svår att inordna i en kategori – men en författare som överraskar, utmanar och förför är han, enligt bibliotekschef Gunilla Sandin.
Fredrik Sjöberg är svår att inordna i en kategori – men en författare som överraskar, utmanar och förför är han, enligt bibliotekschef Gunilla Sandin. Bild: Sofia Runarsdotter

En mästare i konsten att berätta och överraska

Fredrik Sjöberg är författaren med en alldeles egen berättarstil. Gunilla Sandin, bibliotekschef i Strömstad, tipsar om hans bok Flugfällan.

ANNONS

Fredrik Sjöberg är biolog och debuterade med en bok om miljörörelsen. Därefter följde en rad populärhistoriska essäer och artiklar. Han skriver också understreckare i Svenska Dagbladet, hörs i radio och tv och är flerfaldigt prisbelönt.

Sitt stora genombrott fick han med boken Flugfällan. När jag läst ut den, läste jag den en gång till. Genast. Flugfällan handlar om samlandets ädla konst. Fredrik Sjöberg är själv en stor samlare av bland annat blomflugor. Om detta handlar Flugfällan, men också om konsten att begränsa sig, ett av alla stickspår som skickligt vävs in i berättelsen. Han tar oss med på resor ut i världen, låter oss möta ärelystna människor med starka drivkrafter.

ANNONS

En sådan är svensken René Malaise (1892-1978), bortglömd entomolog, globetrotter, sobelfarmare på Kamtjatka, konstsamlare och intendent vid Naturhistoriska Riksmuseet. Och den som konstruerade en fälla för insekter, den s k Malaisefällan. Han var också under några år gift med Ester Blenda Nordström, journalist, och författare med wallraffande som specialitet. Hon skrev flera böcker, bland andra En piga bland pigor, som tidigare tipsats om i denna spalt.

Underhållning på hög nivå

Det här är underhållning på hög nivå och som läsare blir du berikad, lycklig och medveten om att du varit med om något alldeles annorlunda. Vem kan motstå kapitel med titlar som ”Entré i flugsocieteten”, ”Stekelkarriäristens längtan”, ”Knappologiarkipelagen” eller ”En fälla i Rangoon”? Knappast någon!

Tillsammans med Flyktkonsten och Russinkungen bildar Flugfällan en halvt självbiografisk trilogi där Sjöbergs liv vävs samman med den bortglömde akvarellmålaren Gunnar Widforss och daggmaskforskaren, graalmystikern och russinodlaren Gustaf Eisens levnadsöden. Andra böcker att rekommendera är Den utbrände kronofogden som fann lyckan och Varför håller man på?

Den har klassats som reseskildring med inslag av pusseldeckare

Fredrik Sjöberg (f. 1958) är uppvuxen i Västervik, men bor sedan länge på Runmarö i Stockholms skärgård. Det är till denna ö han begränsat sitt samlande av blomflugor och han har rönt stora framgångar inom detta gebit. Särskilt sedan han började använda Malaisefälla.

ANNONS

Journalister och recensenter har ibland haft svårt att säga vad han egentligen skriver i för genre. Ta Flugfällan till exempel, den har klassats som reseskildring med inslag av pusseldeckare, toppat Adlibris lista för poesi och på biblioteken har den hamnat på hyllan för ryggradslösa djur.

Alldeles oavsett vad hans böcker hamnar i för fålla så är han i mina ögon en utomordentligt begåvad författare som ständigt överraskar, utmanar och ibland förför sina läsare. Det är aldrig tråkigt i Fredriks Sjöbergs sällskap!

ANNONS