Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marit Kapla, författare till Osebol, som vann Augustpriset för bästa skönlitterära bok nu i veckan. Bild: Trinidad Carrillo
Marit Kapla, författare till Osebol, som vann Augustpriset för bästa skönlitterära bok nu i veckan. Bild: Trinidad Carrillo

En kärleksförklaring till hembygd och glesbygd

Linda Oderbrant, bibliotekarie vid Strömstads stadsbibliotek, skriver om Marit Kaplas Augustprisvinnande roman Osebol.

”Det ska jag tala om för dig

att mitt liv har varit som Värmland.

Berg och dalar.

Det har gått upp och ner.”

Med Åke Axelssons ord inleds Marit Kaplas Augustprisvinnande bok Osebol. Osebol är en by som ligger vid Klarälven i norra Värmland. Författaren Marit Kapla är journalist och uppvuxen i Osebol. Hon har intervjuat så gott som alla av de cirka 40 vuxna invånarna som bor i det lilla samhället. Deras skildringar om livet i Osebol då och nu samt tankar om framtiden, har sedan skalats ner till poetiska berättelser.

Här blandas historier från både unga och gamla. Vi möter personer som bott och verkat i Osebol i generationer såväl som människor som valt att flytta hit från olika håll. Vi får ta del av många skilda livsöden. De stämningsfulla berättelserna färgas av sorg och oro, men också av glädje och humor. Och det går rakt in i läsarens hjärta.

Författaren målar upp en bild av ett samhälle som, liksom många orter i Sverige, är en avfolkningsbygd. I takt med att jobben har försvunnit så har också många flyttat härifrån. Affären har stängt, slalombacken är för längesedan igenväxt och kommunen vill inte reparera bron över älven som numera är stängd för trafik.

Det är vemodigt men samtidigt är boken full av liv och värme. Med respekt och kärlek till platsen skildrar författaren Osebol i ett 800 sidor långt lyriskt verk. Boken ger en röst åt de som bor kvar när alla andra flyttar till stora staden. Detta är en kärleksförklaring till hembygden och den är mästerligt skildrad.