Moa Backe Åstoft är född 1998 och har studerat kreativt skrivande.
Moa Backe Åstoft är född 1998 och har studerat kreativt skrivande. Bild: Carl-Johan Utsi

"En bok som väcker en orkan av känslor"

Lise-Lotte Arnäs var tidigare barn- och ungdomsbibliotekarie i Strömstad. Nu är hon filialföreståndare för Hamburgsunds bibliotek, men fortsätter att skriva boktips. Veckans bok handlar om att vara renskötare – och homosexuell.

ANNONS

Himlabrand av Moa Backe Åstot var en av de nominerade barn- och ungdomsböckerna till Augustpriset i år. Vi får följa den samiska killen Ánte, vars tillvaro präglas av kompisar, skolan, familjen och arbetet med renarna.

Ánte både vill och förväntas ta över familjens renskötarjobb och han älskar sin norrländska hembygd – här vill han bo och verka.

Han står på gränsen till vuxenvärlden och problem uppstår när han får starka känslor för sin kompis Erik. Homosexualitet är något både föräldrarna och bygdens folk har starka åsikter om och de fördomsfulla kommentarerna låter oss förstå att det är något oacceptabelt.

ANNONS

Att komma ut och berätta kan innebära att han måste lämna sitt hem

Det resulterar i att Ánte själv försöker bearbeta sina känslor och inte vågar anförtro sig åt någon. Vi läsare får emellertid ta del av hans innersta tankar, och hans kluvenhet blir helt synlig för oss. Att komma ut och berätta kan innebära att han måste lämna sitt hem. Ánte tycker ibland att det verkar som om Erik besvarar hans känslor, eller inbillar han sig? Dessutom har Erik en flickvän och Ánte funderar på om han själv borde bli ihop med en tjej. Då skulle han bete sig enligt normen och göra vad som förväntas av honom! Han ställer sig frågan om det ens finns andra homosexuella renskötare.

Det gör den här boken än mer angelägen och viktig!

Himlabrand är en bok med många bottnar som väcker en orkan av känslor i mig. Jag känner ilska över omgivningens trångsynthet och irritation över Eriks dubbla signaler. De gånger Ánte bejakar sina verkliga känslor blir jag glad. I fiktiv form skildrar Moa Backe Åstot också de obehagliga händelserna samerna utsattes för under Herman Lundborgs ledning på tidigt 1900-tal. Det gör den här boken än mer angelägen och viktig!

Himlabrand är Moa Backe Åstots debutroman.

Läs också:

Obehaglig läsning - men kärlek och motstånd ger hopp

ANNONS

En upp- och-ner-vänd värld med dramatik och humor

Moa Backe Åstot

Född 1998 i Malmberget.

Bor i Jokkmokk och renägande same. är renägande same och bosatt i Jokkmokk.

Pris från Sveriges Radio år 2018 för novellen "En liten röd droppe".

Vuxenskolans författarpris 2021 för Himlabrand, nominerad till Augustpriset 2021.

ANNONS