Charlotte Cederlund
Charlotte Cederlund Bild: Niklas Herrström

En bok att läsa högt och diskutera på högstadiet

Emelie Elg, barnboksbibliotekarie i Tanum, har den här veckan fastnat för Charlotte Cederlunds ungdomsbok Så jävla operfekt, om några högstadietjejer som stöttar varandra mot kroppshets och ångest.

ANNONS
|

Idag pratas det mycket om kroppshets, att man ske se ut på ett speciellt sätt för att uppnå lycka. Varje dag matas vi med skildringar av perfekta liv på sociala medier och i kvällstidningar, som var och varannan dag skriver på löpsedlarna hur vi ska gå ner 5 kilo på några veckor. Både unga och vuxna påverkas av detta. Även författarinnan Charlotte Cederlund själv har upplevt detta, när hon gick på högstadiet, och det är det som är temat i hennes nya ungdomsroman.

Denna lilla lapp gör att Emma börjar våga stå upp för sig själv och ta plats.

Emma passar inte in alls i mallen för hur den perfekta kroppen ska se ut. Hon har några kilo för mycket och tänker varje dag på hur hon ser ut och hur hon tror att andra tycker att hon ser ut. Hon har inga kompisar sedan hennes bästa kompis, Clara, övergav henne och hästarna för de coola handbollstjejerna. Emma försöker klara av dagarna i skolan utan att synas och höras. Några som istället tycker om att synas och höras i klassen är Ida och Shirin, de som har rätt kläder, rätt kropp och verkar trivas med sig själva.

ANNONS

Under en lektion hittar Emma en lapp under sin bänk. På lappen står det skrivet med rosa penna ”Du är bra som du är”. Denna lilla lapp gör att Emma börjar våga stå upp för sig själv och ta plats. Samtidigt som fler lappar sprids runt om i skolan och på sociala medier, är det snart Lucia och två från Emmas klass ska vara med. Det brukar bara vara Shirin och Ida som anmäler sig, men denna gång ställer även Emma upp. Efter omröstning i klassen visar det sig att det är Emma och Shirin som blivit framröstade som representanter för klassen och Ida är riktigt besviken för hon tycker att hon är den som är mest lik en Lucia.

Charlotte Cederlund har lyckats skriva en roman med starka känslor om ett viktigt ämne som skulle passa bra att högläsa i en högstadieklass

När tjejerna i Luciatåget lär känna varandra kommer det fram att även den som verkar vara lycklig utåt inte alltid mår så bra själv. Ytan kan dölja mycket mer än vad man tror. Tillsammans och med hjälp av lapparna med peppande ord, vågar tjejerna stå upp för sig själva och kanske lyckas de genomföra sin planerade Luciakupp!

Charlotte Cederlund har lyckats skriva en roman med starka känslor om ett viktigt ämne som skulle passa bra att högläsa i en högstadieklass med tillhörande diskussioner. Situationerna är lätta att sätta sig in och de beskrivs så bra att det nästan känns som man själv upplever allt som händer i boken.

ANNONS

Charlotte har skrivit böcker tidigare, främst fantasy för mellanåldern och ungdomar, men även några bilderböcker. Så jävla operfekt är hennes senaste bok.

Fakta: Charlotte Cederlund

Charlotte Cederlund har velat bli författare sedan hon var nio år gammal.

Bor på landet utanför Lund med man, två barn och hund.

Första boken var fantasy för ungdomar: Middagsmörker. Utgiven 2016. Den är första delen i Idijärvitrilogin, inspirerad av samiskt liv. De följande delarna heter Gryningsstjärna (2016) och Midnattsljus (2018).

ANNONS