Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Dyker ner och avslöjar konspirationsteorierna

Nästan allt vi skriver och nästan allt folk talar om handlar om coronavirus. Det gäller att försöka skilja äkta och falsk information åt. I det läget tipsar Eva Danielsson, bibliotekarie på gymnasiet, träffsäkert nog om en bok som skildrar konspirationsteorier och deras historia.
Kent Werne: Allt är en konspiration : En resa genom under­landet (Ordfront förlag)

Kent Werne är frilansjournalist, författare och föreläsare. 2018 kom hans fjärde bok Allt är en konspiration, en intressant och viktig bok om konspirationsteorier, som i allt högre grad blivit en del av vårt samhälle.

Grundtanken bakom en typisk konspirationsteori är att viktiga världshändelser styrs av en grupp mäktiga personer som konspirerar bakom vår rygg. Deras mål är att skapa en världsdiktatur, ”New World Order”. Dessa teorier är i dag mer utbredda än någonsin, tack vare att de kan spridas med blixtens hastighet på internet. De florerar inte bara i diverse ljusskygga forum på nätet, utan översvämmar också sociala medier som Facebook och Youtube. De frodas som allra mest i tider av kriser, då människor känner missnöje, misstro och rädsla.

Personer som på fullaste allvar hävdar att världen styrs av förklädda rymdödlor

Werne tar oss med på en genomgång av de viktigaste strömningarna i konspirationsteoriernas historia. Resan börjar i Europa på 1700-talet och slutar i nutidens USA, av vissa kallat konspirationsteoriernas förlovade land. Werne har besökt platser där han intervjuat konspirationstroende, bland ­annat har han varit i Dallas. Där samlas människor varje år på årsdagen för Kennedymordet för att diskutera vem som egentligen låg bakom dådet. Evenemanget drar också till sig andra konspirationstroende, som personer som på fullaste allvar hävdar att världen styrs av förklädda rymdödlor, eller tror att foliehatt är bästa sättet att skydda sig från myndigheters ”mind control”.

Hur farliga är då konspirations­teorierna? Som synes finns det de som är harmlösa och närmast ­komiska. Tyvärr är många andra ­potentiellt livsfarliga, till exempel de som leder till vaccinationsvägran, eller i värsta fall inspirerar till terrorism och folkmord. Riktigt farliga blir de i händerna på makt­havare. Werne nämner Hitler, Putin, Orban och Trump som exempel på män som har använt konspirationsteorier för att erövra och behålla sina maktpositioner. I bokens sista kapitel beskrivs ­Donald Trumps väg till Vita Huset, och hur han bland annat fick hjälp av Alex Jones, en av USA:s mest kända konspirationstänkare och grundare av den ökända sajten Infowars. Det är skrämmande läsning.

En av många teorier hävdar att coronaviruset är ett biologiskt ­vapen

Om vi lämnar boken och förflyttar oss till vår verklighet idag, så kan vi se att coronaviruset blixtsnabbt anammades av konspirations­teoretikerna. En av många teorier hävdar att det är ett biologiskt ­vapen, skapat av till exempel Kina, Bill Gates eller, enligt Alex Jones, ”globalister”. Men amerikanerna kan vara lugna, för på Infowars säljs botemedlet, ”Super Silver Toothpaste”! Det här är det senaste, men säkerligen inte det sista exemplet på hur konspirationsteorier sprids för att utnyttja människors rädsla i svåra tider.