"Doften av färskt bläck och fuktig hundpäls"

Den här veckan tar vi oss till 1500-talet och kliver in i Thomas Cromwells liv, som den engelske kungens förlängda arm. Lena Vallsten tipsar om en trilogi som doftar brinnande kåda och tvingar läsaren att tänka efter.

ANNONS
LocationStrömstad|

Hilary Mantel: Wolf Hall, För in de döda, Spegeln och ljuset.

Översättning: Jesper Högström.

Thomas Cromwells liv i perioden 1529 - 1540 präglas av ärelystnad. Det händer att han föreställer sig hur det skulle vara att leva ett liv i stillhet, men de som befinner sig i Henrik VIII:s närhet har inga rofyllda dagar. De stiger alla upp på morgnarna och tänker: ”Vid Kristi trä, vilka huvuden kan jag trampa på i dag? Vilka världar kan jag erövra?”

Med sin enkla bakgrund är Cromwell föraktad av många. Att han, sonen till en smed, lyckats bli kungens förlängda arm är nästan osannolikt. De lärdomar han som ung förvärvat efter att han rymt från våldet i barndomshemmet gör honom unik. Till skillnad mot de ädlingar som kämpar om inflytande vet han att pengar, inte jordinnehav, är framtidens melodi. I likhet med många andra i England är han kritisk mot den romersk-katolska kyrkan. Det blir en drivkraft när riktlinjerna för hur kyrkan ska förändras dras upp efter att kungen insett att reformation kan gagna honom själv.

ANNONS

Medeltiden är på väg att vika för en ny tid, men gamla tankemönster lever kvar

Positionen som kungens närmaste man gör Cromwell fruktad, men i sitt eget stora hushåll ser han helst att ingen är rädd. Barnen han åtagit sig att fostra och utbilda tillåts också vara barn. De kan ordna hundkapplöpningar i hallen och ställa till med ett oväsen som hotar att väcka upp de döda. Med tiden kommer de dock, i likhet med klassresenärer i alla tider, att få känna på pressen att vara bättre än alla sina aristokratiska konkurrenter.

I böckerna befinner vi oss i en brytningstid. Medeltiden är på väg att vika för en ny tid, men gamla tankemönster lever kvar. Kungen är ännu utvald av Gud. Skärselden är ett land av långsamt brinnande eldar. De döda är ständigt närvarande i de levandes liv. När Cromwell besöker Towern kan han förnimma vålnaderna av de människor som fallit offer för hovintrigerna. När han tänker på sina döda döttrar händer det att deras fingertoppar, likt vingpennor, snuddar vid honom.

När kungens tredje hustru dör i barnsäng gör han några felbedömningar som kommer att få ödesdigra konsekvenser

I den avslutande delen, Spegeln och ljuset, börjar han känna sig trött. I sju år har han kämpat för att Henrik ska kunna byta ut sin första hustru mot en ny. Sedan har han tvingats dra den andra hustrun inför rätta. När kungens tredje hustru dör i barnsäng gör han några felbedömningar som kommer att få ödesdigra konsekvenser.

ANNONS

Böckerna är skrivna i presens, men inte i jagform. På något mirakulöst sätt befinner vi oss ändå i Thomas tankevärld. Genom texten förflyttas vi till det förflutna, blir ett med det och kan känna doften av brinnande kåda, färskt bläck och fuktig hundpäls. Samtidigt tvingas vi reflektera över begrepp som makt och maktlöshet, framgång och nederlag, bödlar och offer. Trilogin, suveränt översatt av Jesper Högström, är ett enastående romanbygge.

ANNONS