Lodjuren hör till de rovdjur som beskrivs i en ny bok.
Lodjuren hör till de rovdjur som beskrivs i en ny bok. Bild: Hasse Holmberg

Djurens tankar och vitsen med matte

Veckans boktips handlar om nyutkomna böcker för barn och unga (det senaste året): Sveriges rovdjur, de fem stora: björn, varg, lo, järv och kungsörn av Björn Höglund Hur djuren tänker & känner av Karsten Brensing Varför ska jag lära mig matte? av Ben Ffrancon Davis & Junaid Mubeen

ANNONS

Det senaste året har många oerhört fina faktaböcker för barn och unga kommit ut. Det rör sig om vitt skilda ämnen och flera av dem står just nu skyltade i Stadsbibliotekets fönster. Läs till exempel om Greta Thunbergs historia eller lätta fakta om hur presidentvalet går till i USA. Kanske faller intresset istället på de fina böckerna om djur, historia, natur, teknik eller kroppen – det är bara att välja och vraka.

Nedan har jag valt ut tre faktaböcker som alla har gett mig en särskilt fin känsla. De riktar sig framförallt till 9-12-åringarna och tar upp spännande ämnen om djur och matematik. De har en tilltalande layout och en bra balans mellan text och bild. Man blir verkligen berikad av att läsa dem och de är ypperliga att ta till om man snabbt önskar sig en överblick över ämnet.

ANNONS

Särskilt spännande är uppslagen med kuriosa om djuren

I Sveriges rovdjur, de fem stora: björn, varg, lo, järv och kungsörn av Björn Höglund får vi kunskaper om djurens kropp och utseende, livsföring och spår i naturen. Särskilt spännande är uppslagen med kuriosa om djuren. Vi får till exempel veta att USA:s president Theodore ”Teddy” Roosevelt på sin tid ägnade sig åt björnjakt. Hans kamrater fångade en björn ämnad för presidenten att skjuta. Roosevelt, som ansåg det fegt att döda ett bundet djur, vägrade. Folkmassorna hyllade honom och teddybjörnen fick sitt namn efter presidenten.

I Hur djuren tänker & känner av tyska marinbiologen Karsten Brensing får vi följa med på en resa som utforskar djurens sociala liv, personlighet, självmedvetenhet, språk och känslor. Boken fokuserar på den moderna beteendebiologin och aspekterna ställs i relation till mänskliga vanor och agerande. Den gamla skolan framhöll djurens ringa uppfattning om sig själva – en tolkning som den moderna forskningen har stuckit hål på. Djur är i många fall som vi människor – självmedvetna varelser som både minns, lär av erfarenheter och känner kärlek.

På ett mycket väldisponerat sätt lotsas vi igenom matematikens innebörd

Slutligen vill jag särskilt lyfta fram Varför ska jag lära mig matte? av Ben Ffrancon Davis & Junaid Mubeen från Storbritannien. På ett mycket väldisponerat sätt lotsas vi igenom matematikens innebörd. Boken hjälper oss att förstå matematikens begrepp, dess användningsområden och hur vi ska tänka för att lösa uppgifter. Det är verkligen en bra bok för att repetera eller öka sina kunskaper i ämnet.

ANNONS
ANNONS