– Vi vill att man ska känna "Åka bort på kulturlovet? Nej, här händer så mycket roligt så vi stannar hemma", säger kulturchef Tove Meyer och Frida Svensson, enhetschef för bibliotek och kulturskola.
– Vi vill att man ska känna "Åka bort på kulturlovet? Nej, här händer så mycket roligt så vi stannar hemma", säger kulturchef Tove Meyer och Frida Svensson, enhetschef för bibliotek och kulturskola. Bild: Jenny Johansson

Digert utbud när Strömstads barn och unga firar kulturlov

På fredag startar årets kulturlov för Strömstads skolelever och den kommande veckan bjuder på en uppsjö av aktiviteter och evenemang.

ANNONS
LocationStrömstad||

För den som vill sysselsätta sig under kulturlovet i Strömstad finns alla möjligheter. Kulturskola, bibliotek och andra aktörer inom kommun och föreningsliv samarbetar under ett gemensamt program. Nya, spännande aktiviteter samsas med klassiker som bad, skridskoåkning, Halloweenfirande, Spöktober på Daftö och våffelstuga på Färingen.

– Grundtanken är att erbjuda något för alla. Det ska vara blandat och tilltala barn och unga i olika åldrar. Det ska också vara en bra balans mellan inomhus- och utomhusaktivteter samt arrangeras på olika platser runtom i kommunen, säger Tove Meyer, kulturansvarig vid Strömstads kommun.

För de mindre barnen väntar både teaterföreställningar, musiklekar och sagostund. Nu på lördag är det dags för pjäsen Knutar & spökeri med Alfons Åberg på Skagerack.

ANNONS

– På Kulturskolan visas under veckan När prinsar sover, som är en interaktiv musiksaga för yngre barn. Biblioteket arrangerar också teater i form av klassikern Nasse hittar en stol. Båda föreställningarna visas i Kulturskolans lokaler på shoppingcentret, berättar Frida Svensson, enhetschef för bibliotek och kulturskola i Strömstad.

De stora nyheterna i höstens program är bland annat kursen i Roblox.

– Roblox är en jättepopulär onlinespelplattform och under workshopen får barnen tillsammans med ungdomar från Hemkodat, möjlighet att lära sig hur man skapar egna spel där, förklarar Tove Meyer.

Under namnet Quest Bibblan döljer sig ett klurigt höstäventyr för barn i mellanstadieåldern.

– Det blir uppdrag och klurigheter när barnen ska hitta den lilla busiga fladdermusen Bat som har gömt sig någonstans i biblioteket, säger Frida Svensson.

Fler aktiviteter som sticker ut är trollstavskursen, där aspirerande häxor och trollkarlar får lära sig mer om träslagens magiska egenskaper samt tälja och formge sin egen trollstav. Strömstads Museum storsatsar och erbjuder knopverkstad med Nina Naess. I museet kan man även gå på klurig skattjakt, jobba som arkeolog eller klä ut sig i tidstypiska 1700-talskläder.

– Syftet med kulturlovet är att barn och unga ska få möjlighet att testa olika aktiviteter, till exempel dans och sedan kunna fortsätta med det vid någon av Kulturskolans kurser om man vill, säger Frida Svensson.

ANNONS

Hela lovprogrammet finns att läsa på kommunens hemsida.

– Vi vill att man ska känna "Åka bort på kulturlovet? Nej, här händer så mycket roligt så vi stannar hemma", säger kulturchef Tove Meyer och Frida Svensson, enhetschef för bibliotek och kulturskola.

ANNONS