Bianca Kronlöf skriver om könsroller, våld och sexköp
Bianca Kronlöf skriver om könsroller, våld och sexköp Bild: Oskar Omne

"Den viktigaste bok jag läst på mycket, mycket länge”

Gunilla Sandin vill fästa uppmärksamheten på skådespelaren Bianca Kronlöfs bok om känslor, sex, könsroller och våld. En inbjudan till män att engagera sig mot det våld sexindustrin innebär.

ANNONS
|

Bianca Kronlöf är skådespelare, komiker och manusförfattare. Boken Brev till mannen handlar om känslor, sex, våld, maskulinitet och breven är skrivna till män hon mött. Boken kom till efter att hon lagt ut texter på Instagram om tystnadskulturen och sexismen i komikerbranschen. Frågorna hon fick efteråt handlade bara om kändisar, aldrig om strukturer och om varför.

I kapitlet Till dig som köper sex, återger hon när en blivande kollega under en lunch berättar för alla kring bordet om ett sexköp. Han ville veta hur det går till och han var passande nog utomlands och nyskild. Kollegan framställer det hela som ett spännande äventyr.

ANNONS

Han ställs framför en rad kvinnor och skall välja en, sedan uppmanas han att duscha och blir förd till ett rum. Han är inte bekväm med att välja, det känns som en boskapsmarknad. Trots den känslan pekar han på en kvinna men kan sedan inte fullfölja.

Han känner sig förstådd och beskriver det som ett vackert möte ända tills hon ber honom om pengar.

Hans livssituation kommer i fatt honom och han börjar gråtande berätta om sin skilsmässa. Han gråter och gråter. Hon sitter naken i hans knä och tröstar. Han känner sig förstådd och beskriver det som ett vackert möte ända tills hon ber honom om pengar. Den äkta känslan han trodde sig ha upplevt försvinner. Han är besviken.

Här frågar Bianca om han är medveten om att han förmodligen medverkat i och stöttat en traffickingverksamhet? Hans svar är uppenbar förvåning. Det blir raskt dålig stämning vid lunchbordet och samtalet som sedan förs är absurt. Han förstår inte att kvinnan får en mycket liten del, kanske ingen, av summan han redan betalat till hennes hallick, inte heller att hon är desperat och att tröstandet bara är spelat. Att det handlar om en ren transaktion.

Att döda, misshandla och våldta kvinnor och flickor är sedan tidernas begynnelse en on-going story.

I breven vrider och vänder författaren på manlighetens dubbelnatur och kvinnovåldet som eskalerar. Hon analyserar och resonerar, och sätter våra fördomar och våra ärvda förväntningar både på män och kvinnor under lupp. Hon nagelfar könsroller, vedertagna sanningar och bristen på insikter och fakta. Kvinnor och flickor dör. Att döda, misshandla och våldta kvinnor och flickor är sedan tidernas begynnelse en on-going story. Hon bjuder in männen att organisera sig mot våldet, att engagera sig och göra sina röster hörda. Strukturerna måste blottläggas!

ANNONS

Brev till mannen är den viktigaste bok jag läst på mycket, mycket länge.

Läs också: Nu drar boktipsen igång för hösten

Skådespelare, komiker, manusförfattare med mera

Född 1985

Utbildad vid Teaterhögskolan i Göteborg

Fick 2016 utmärkelsen Årets nykomling vid Guldbaggegalan för sin roll i den norska filmen Svenskjävel

Har arbetat vid flera teatrar, som Dramaten, Orionteatern och Stockholms Stadsteater

Boken Brev till mannen kom ut i mars 2021 på Bonniers förlag

ANNONS