Varje vecka tipsar bibliotekarierna i Strömstads Tidning om en bok. Siobhan Dowd tilldelades postumt Carnegie, ett prestigefyllt brittiskt litteraturpris.
Varje vecka tipsar bibliotekarierna i Strömstads Tidning om en bok. Siobhan Dowd tilldelades postumt Carnegie, ett prestigefyllt brittiskt litteraturpris. Bild: Geoff Morgan

De hittar en död flicka begravd i torvmossen

Linda Oderbrant, förste­bibliotekarie i Strömstads kommun, tipsar om romanen Barnet i mossen av Siobhan Dowd.

ANNONS
LocationStrömstad||

Det här är en spännande och gripande bok! Det är tidigt 1980-tal och berättelsen utspelar sig på norra Irland, i gränslandet mellan Irland och Nordirland. Det är en orolig tid och konflikten mellan katoliker och protestanter, IRA och England pågår för fullt.

Här bor Fergus med sina föräldrar och två yngre systrar. Hans äldre bror Joe sitter i fängelse på grund av sitt samröre med IRA. Fergus kämpar med studierna och borde ägna sin tid åt att studera inför slutproven i skolan. Men det är inte lätt när livet omkring honom är oroligt. Konflikterna pyr och blossar upp omkring honom.

ANNONS

En dag när Fergus och en släkting är ute för att få tag i torv hittar de en död, troligen mördad, flicka begravd i torvmossen. Poliser från båda sidorna gränsen anländer och träter om på vilken sida gränsen hon är funnen. I små glimtar skildras den döda flickans öde parallellt med huvudberättelsen.

Författaren är otroligt skicklig på att måla upp tidskänslan och miljön

Men det är inte den döda flickan som är bokens egentliga huvud­tema. Det man minns och bär med sig efter att man läst ut den är framför allt romanens tids- och miljöskildringar. Författaren är otroligt skicklig på att måla upp tidskänslan och miljön. Man förflyttas verkligen tillbaka till 1980-talets Nord­irland där arbetarnas missnöje med Thatcher-regeringen växer.

Fergus kämpar för att inte själv bli indragen i motsättningarna så som hans storebror blivit. Men det är inte lätt att säga nej och hålla sig utanför. Han dras in i konflikterna och jobbar som kurir och smugglare åt IRA. Själv drömmer Fergus om att flytta och läsa till läkare.

Detta är en fantastisk ungdomsroman som även passar utmärkt till vuxna läsare. Den är omöjlig att sammanfatta på några rader.

Författaren Siobhan Dowd var en välkänd person redan innan hon blev författare. Hon hade ett djupt engagemang för mänskliga rättigheter och då särskilt för barns rättigheter. Hon drabbades tyvärr av bröstcancer och gick bort endast 47 år gammal. Hon belönades postumt med Carnegie-medaljen – ett prestigefyllt brittiskt litteraturpris – för sin bok Barnet i mossen.

ANNONS
ANNONS