Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

De blir Karl-Oskar och Kristina i nya ”Utvandrarna”

Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed syns som det strävsamma paret i nya ”Utvandrarna”. Erik Poppes drama spelas just nu in i Västsverige – och den här gången är det Kristinas berättelse som står i fokus.

Vilhelm Mobergs romanserie i fyra delar, om Karl Oskar och Kristina som lämnar svälten och fattigdomen i Sverige för att skapa sig ett bättre liv i Amerika, har fängslat generationer.

I början av 1970-talet spelade Jan Troell in två filmer inspirerade av romanerna, ”Utvandrarna” och ”Nybyggarna”, som kom att bli klassiker. Dåtidens svenska skådespelarelit syntes i rollerna: förutom Max von Sydow och Liv Ullmann som det utvandrande paret, även bland andra Allan Edwall, Åke Fridell, Hasse Alfredson och Monika Zetterlund.

I år är det den norske regissören Erik Poppe som tar sig an uppgiften att omformulera historien för vår tid. För manus står Siv Rajendram Eliassen och Anna Bache-Wiig, som även skrivit manus till filmen ”Utøya 22 juli”.

Inspelningen drar igång 8 september, och de kommande sju veckorna filmas "Utvandrarna” i och runt Munkedal och i Alingsås.

En lite starkare Kristina

I huvudrollerna ser vi Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed. En stor del av romanens myllrande persongalleri är annars bortskalat. Istället betraktas händelseförloppet den här gången ur Kristinas synvinkel.

– Vår Kristina kommer att vara lite starkare, och kunna lite mer, säger Lisa Carlehed som ser fram emot att få spela den ikoniska rollen.

– I böckerna följer hon sin man och framstår kanske som lite gnällig. Det är i och för sig inte konstigt, så mycket som hon får gå igenom.

En utmaning för Lisa Carlehed blir att gestalta och levandegöra vardagen på 1800-talet:

–Hur man rör vid varandra på ett trovärdigt sätt till exempel. Mycket är sig ändå likt. Kärlek då och kärlek nu är nog beständigt. Att Karl Oskar aldrig beter sig som den där stora patriarken gör att Kristina ändå får lov att ha lite mer egen vilja.

Vill inte jämföras med Max von Sydow

Gustaf Skarsgård värjer sig mot jämförelser med Max von Sydow i rollen som Karl Oskar.

– Nej jag axlar inte hans mantel. Jag har inte sett de tidigare filmerna utan bildat min egen uppfattning om Karl Oskar genom att läsa böckerna.

Människorna i Vilhelm Mobergs epos – som han läste först nu – kröp in under skinnet, berättar han. Till sist var det nästan som att han kände dem.

– De är romanerna är bland det bästa jag läst på det svenska språket. Han skriver fantastiskt och det är enastående att kunna komma en rollfigur så nära.

Lärde sig fälla träd

Rollen har krävt månader av fysisk träning på gym. Han har också fått lära sig att slå med lie, snickra kistor och fälla träd, berättar Gustaf Skarsgård.

– Det har gett mig en förståelse för hantverk som de flesta kunde på 1800-talet, men som många av oss tappat relationen till idag.

Lisa Carlehed läste Vilhelm Mobergs böcker redan på högstadiet.

– Han skriver ju så fruktansvärt bra! Även filmerna har satt djupa spår och skapat ikoniska bilder: som när lilla dottern Anna äter för mycket gröt, eller när paret Karl Oskar och Kristina enas om att de aldrig får somna ovänner, säger hon.

1995 inspirerade Utvandrarsviten också till musikalen ”Kristina från Duvemåla”.

Och historien om Karl Oskar och Kristina är alltid relevant – inte minst i vår tid, menar Gustaf Skarsgård, när så många flyr, bryter upp från sina hem och förflyttar sig.

– Det är klart att det är en intressant tanke – att för 150 år sedan var vi svenskar i den situationen som många migranter befinner sig i nu. Den trygghet många av oss har i dag är inte något som vi alltid har kunnat ta för givet.

””Utvandrarna

Är: en ny film efter Vilhelm Mobergs Utvandrar-epos, där Karl Oskar och Kristina lämnar Sverige, fattigdomen och hungersnöden för att resa till Amerika. Kristinas perspektiv är i fokus den här gången.

Regissör: Erik Poppe, med filmer som ”Utøya 22 juli” (2018), ”Kungens val” (2016” och ”Hawaii, Oslo” (2004) bakom sig.

I rollerna: Gustaf Skarsgård som Karl Oskar, Lisa Carlehed som Kristina, Lena Strömdahl som Kristinas mor Anna och Sofia Helin som Judit. Artisten Tove Lo filmdebuterar i rollen som Ulrika i Västergöhl.

Spelas in: på Västkusten, främst i Munkedal med omnejd och Alingsås, samt i Rumänien.

Planerad premiär: juldagen 2021.