Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stina Nybergs Lucky Numbers turnerar med Riksteatern efter premiär på festivalen. Bild: José Figueroa
Stina Nybergs Lucky Numbers turnerar med Riksteatern efter premiär på festivalen. Bild: José Figueroa

Dansfestivalen fortsätter digitalt

Dansfestivalen Here:2021 är över. Men bara fysiskt. Digitalt tar den ny sats. Mellan 4 och 10 oktober kan den som köper ett digitalt festivalpass se föreställningar från festivalen via nätet.

Dansfestivalen med bas i Francesco Scavettas Vitlycke Center for Performing Arts, ett stenkast från Vitlycke museum i Tanum, startade 16 september och avslutades 3 oktober. En kväll var utlokaliserad till Lokstallet i Strömstad.

Den ursprungliga festivalidén var ett samarbete mellan danscentret på Vitlycke och konsthallen i Lokstallet och tänkt att återkomma vartannat år. Pandemin har lagt en del hinder i vägen men i år kunde det bli en fysisk festival. Dock var ingenting helt säkert, konstaterar Rūta Qallaki, projektkoordinator vid centret. Restriktioner som förändras och tillkommer gjorde att festivalen garderade sig med ett digitalt alternativ.

Men festivalledningen kör ändå det digitala spåret fullt ut och kopplar på den digitala visningen som planerat.

Nu gick utvecklingen i riktning mot minskade restriktioner och när det var dags bland annat för Cullbergbaletten hade restriktionerna släppts. Men festivalledningen kör ändå det digitala spåret fullt ut och kopplar på den digitala visningen som planerat. Den pågår mellan 4 och 10 oktober

Fotograferna Klaas Boelen och Donovan von Martens har under den fysiska delen av festivalen skapat filmer från festivalens många framträdanden, som nu erbjuds de digitala besökarna. Med det blir festivalen inte bara internationell genom sina besökande artister utan kan också få en internationell publik.

Detta är ett experiment, förklarar Rūta Qallaki. Ursprunget var risken för att den fysiska festivalen skulle begränsas eller hindras av pandemin. Nu blir den digitala varianten ett test på hur man kan nå vidare ut.