Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sara Danius, som var ständig sekreterare i Svenska Akademien, hyllas i en ny utställning. Bild från 2017.
Sara Danius, som var ständig sekreterare i Svenska Akademien, hyllas i en ny utställning. Bild från 2017. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Danius garderob auktioneras ut

En ny utställning vill hedra minnet av Sara Danius, författaren och den första kvinnan att inneha uppdraget som Svenska Akademiens ständiga sekreterare.

"Modet lever vidare" på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm visar en porträttserie med sju akademiker som fotograferas i Sara Danius efterlämnade klädesplagg, bland andra Ebba Witt-Brattström, Manush Mirzakhanian och Agneta Stark. Utställningen visas mellan den 24 februari och den 18 april. Och platsen är inte en slump – museets grundare Sven-Harry Karlsson är Sara Danius morbror.

Ett 80-tal av Danius efterlämnade kläder kommer också att auktioneras ut på Tradera, till förmån för Sara Danius minnesfond, med start redan nu, den 16 februari.

"Sara lämnade efter sig en otrolig samling kläder och skor, och i familjen var vi överens om att vi ville använda dem på ett sätt som låter Sara fortsätta sin gärning. Och nu har vi hittat en väg som känns helt rätt. Genom kraften i plaggen hyllas Saras och andra kvinnliga akademikers mod", säger Isadora Cugler, syster till Sara Danius och initiativtagare tillsammans med Tradera, i ett pressmeddelande.