Dagny Carlsson är död

Dagny Carlsson, 109 år, har gått bort. Det bekräftar vännen och dokumentärfilmaren Åsa Blanck som följt henne i tio år. Dagny Carlsson var bland annat känd som Sveriges äldsta bloggare och influencer.
– Jag känner mig rik som fått känna henne, säger Åsa Blanck.

ANNONS
|

Kändisbloggaren Dagny Carlsson har gått bort, vid 109 års ålder.

När Dagny Carlsson var 99 år gick hon en datorkurs och när hon startade sin numera rikskända blogg ”Bojan” hade hon hunnit bli 100 år. Resten är historia.

Dagny Carlsson har för många kommit att bli känd som Sveriges äldsta bloggare och influencer. Men också som en rättfram och pigg kvinna med stor humor. Hon skriver bland annat på sin blogg att ”Jag bryr mig inte ett dugg om att åldras med värdighet för det verkar inte vara det minsta roligt”, vilket sammanfattar bilden av Dagny väl.

ANNONS

Förutom att blogga har hon också medverkat i dokumentärserien "Det är inte så dumt att bli gammal" och har gett ut den självbiografiska boken "Livet enligt Dagny". 2017 medverkade hon också i P1:s ”Sommar”.

– När jag inte dog var jag tvungen att börja leva. Man kan ju inte sitta ena dagen efter den andra och bara vänta på att dö, och inte göra det, sade hon i sitt program.

”Livet börjar vid 100”

Regissören Åsa Blanck har följt henne i dokumentären "Livet börjar vid 100" som handlar om hur Dagny Carlsson hittade lyckan genom sitt bloggande.

– Vi har känt varandra i tio år och varit med om otroliga äventyr, hon hade alltid ett äventyr på vänt. Det var inte många veckor sedan vi pratade på telefon och var tvungna att skrika ömhetsbetygelser och nya planer till varandra på grund av hennes hörsel. Hon hade en sådan livshunger och energi. Hon sa ja till nästan allt som kom i hennes väg, säger Åsa Blanck.

Genom åren blev hon och Dagny Carlsson även goda vänner och Åsa Blanck kände en stor tomhet och sorg när hon fick beskedet.

– Men jag känner mig också rik som fått känna henne. Jag blir alldeles varm när jag pratar om henne, varm och sorgsen.

ANNONS

Dagny Carlsson var inte bara en levnadsglad 109-åring, enligt Åsa Blanck.

– Hon kom också ur en svärta, hon bar en känsla över inte ha blivit älskad som barn. Och hon fick inte gå klart i skolan trots att hon älskade den, de hade inte råd. Hon pratade ofta om hur blyg och rädd hon varit genom livet. Och hon fick nog av det till slut.

– Hon har gjort ett stort intryck på så många och det har varit otroligt fint att få se. Jag tror till och med att hennes sköra självkänsla reste på sig och började blomma till slut, säger Åsa Blanck.

Bästa vännen: ”Märkte att något var fel”

Bästa kompisen Kerstin Thörnqvist, 89, berättar att hon var hos Dagny Carlsson senast under onsdagen och att hon märkte att hon inte var så pigg.

– Jag klappade henne på kinden och jag märkte att det var något fel. Så jag blev inte förvånad när de ringde och berättade. Vi har varit vänner sedan 1959 så det var tungt.

Kerstin Thörnqvist och Dagny Carlsson träffades på en korsettfabrik i Sundbyberg där Dagny var arbetsledare. Sedan dess har de nästan varit oskiljaktiga.

– Jag känner en väldigt stor sorg. Men vi har gjort så otroligt mycket roligt tillsammans. Vi har rest ihop och haft glädje och sorger ihop och gått på kurser... Hon var en otroligt nära vän. Jag älskade henne verkligen, säger Kerstin Thörnqvist.

ANNONS

Har du något extra starkt minne med Dagny?

– Det är svårt att välja ett för det finns så många. Vi hade en massa tokiga teatrar och maskerader tillsammans. En gång var vi på Skansen mitt i natten när Hasse Alfredsson invigde hällristningar. Hon ville ut på allt. Hon är i mitt hjärta och kommer att förbli det.

Hann fira sin 110-årsdag – i förskott

I maj skulle Dagny fyllt 110 år. Lokalen var bokad och inbjudningarna skickade. Men trots att hon nu inte kommer ha möjlighet att medverka vid det stora firandet, så hann hon faktiskt fira sin födelsedag i förskott, skriver Elena Ström på Dagnys blogg. Elena är den som på senaste tiden har skött bloggen och Dagnys presskontakter.

Dagny firades nämligen redan i februari med celebert besök i form av ”The Hebbe Sisters”, kända bland annat från Bingolotto och Allsång på skansen. När hon vid besöket, som så många gånger förr, fick svara på frågan hur man gör för att bli 110 år, så hade hon enligt Elena svarat:

– Man får inte uggla, utan kämpa till sista andetaget!

ANNONS