Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vev och fasa - före pandemitiden. Nu ska konserten bli live igen - men utan trängsel i trapporna.
Vev och fasa - före pandemitiden. Nu ska konserten bli live igen - men utan trängsel i trapporna.

Covidpass i Stadshuset – häng på låset i kyrkan

Den här adventstiden skulle ha blivit mera normal, sedan restriktionerna släpptes i slutet av september. Riktigt så enkelt blev det, som bekant, inte. Nu försöker kulturlivet balansera sig fram och klara balansen mellan att hålla sig igång och att sprida smitta.

Den 18 december blir, om det går, Strömstads stora julkonsertdag. Först bjuds det på två omgångar av den traditionella konserten Vev och Fasa i Stadshusets trapphall. Därefter blir det – också av gammal tradition – körkonsert i Strömstads kyrka.

Biljetterna till Vev och Fasa andra sittning klockan 16 tog slut i en blink. Kön ringlade lång i trapporna utomhus.

– Vi fick införa förbiljetter till biljettkön, berättar kulturchefen Tove Meyer.

Även till det tidigare körtillfället klockan 14 tog biljetterna snabbt slut. Arrangörerna gör vad de kan för att minska smittrisken och i år får cirka 80 per gång får sitta i publiken, mot 100 andra år. Det ska inte heller vara den sedvanliga trängseln i trapporna, där besökarna brukar sitta. För att undvika det bygger man en läktare utanför Fars Sal med 30 sittplatser, som ska avlasta trapporna.

”Vi fick införa förbiljetter till biljettkön.”

De som vill lyssna kommer också att behöva visa covidpass och legitimation i ingången.

– Så förbered det, tipsar Tove Meyer.

Så är läget i skrivande stund. Men allt kan ändras, beroende på vilka restriktioner som möjligen komma att införas.

– Kommunen har en genomgång varje vecka. Vi får vara beredda att ställa in med kort varsel, konstaterar Tove Meyer.

I bakfickan finns förra årets lösning; att sända digitalt.

Vid evenemang som drar stor publik får helt enkelt principen om först till kvarn - eller till kyrkan - gälla.

Strömstads kyrka har, som tidningen tidigare berättat, bestämt sig för att inte använda vaccinbevis utan ska i stället placera sammanhållna sällskap om högst åtta personer med en meters mellanrum i bänkarna.

Vid evenemang som drar stor publik får helt enkelt principen om först till kvarn - eller snarare till kyrkan - gälla, säger Bengt Magnusson, tillförordnad kyrkoherde. Ett sådant är troligen julkonserten med kören Tontämjarna 18 december. Pandemin hindrade övningar förra säsongen men nu har sångarna samlats som vanligt för övning under hösten, berättar körledaren Martin G Rasten.

Den som vill uppleva deras återkomst som julens sångare bör alltså vara ute i god tid vid kyrkans portar. Detsamma gäller dagen efter, söndag 19 december. Då är det julkonsert i Skee kyrka med Skee-Tjärnö kyrkokör.

Däremot är det ingen idé att hänga på kyrkans lås för att få se lussetåget i Skee kyrka. Av smittskyddsskäl är det i år inte öppet för allmänheten. Bara anhöriga till de 28 barn som deltar bjuds in att vara med.