Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Charmig feel-good-karamell för varma dagar

Terhiä Voionmaa tipsar den här veckan om en feel-good-roman av en fransk författare i exil i New York. Bra läsning för varma sommardagar.

Marc Levy, Någon som du.

På Manhattan i New York City, närmare bestämt den fabulösa adressen Fifth Avenue nummer 12, finns en av öns sista handstyrda hissar – och en brokig skara invånare som åker denna hiss.

Författaren Marc Levy har kommit på en snillrik idé när han centrerar sin roman Någon som du kring en hiss och dess operatör. Vad inte hissoperatören vet om invånarna i huset, är inte värt att veta. Den som styr hissen budar paket, hundar, vuxna och barn till rätt lägenhet, och ser och hör allt när hissen manövreras upp och ner för husets åtta våningar.

Hissoperatören Deepak Sanjari har två religioner – hinduism och diskretion

Hissen på Fifth Avenue nummer 12 påminner om en miniversion av en kupé på Orientexpressen med välpolerade träväggar, en manöverpanel i koppar med en spak som styr hissens varje rörelse och en fällbar sits för resenären som därifrån kan begrunda hissens renässansmålning i taket. Om inte på riktigt, så har du säkert sett dem på film, de som står där i sina rörliga kojor och hjälper människor på ett artigt, diskret och självutsuddande vis i ett utdöende yrke.

I elfte timmen har då turen kommit till denna yrkesperson, som traditionsenligt i filmer varit en man i uniform, att vara en av huvud­karaktärerna i en feel good-roman från en fransk författare i exil i New York. Hissoperatören Deepak Sanjari har två religioner – hinduism och diskretion. ”Min hiss är min biktstol, jag håller på tystnadsplikten”, som Deepak uttrycker det. Han har hittills kört 22 572 hiss­kilometer under sina 39 år i yrket och antecknat varje kilometer i sin anteckningsbok.

Målet är att köra exakt tre tusen gånger det heliga berget Nanda Devis höjd över havet, 23 448 kilo­meter. Men livet sätter käppar i hjulet för hans vertikala rekordförsök. Deepaks klippa till fru, Lali, förstår snabbt allvaret och kallar in sin brorson Sanji – som trots sitt riktiga yrke som IT-entreprenör från Bombay på besök i New York för att knyta affärskontakter, tar på sig uniform och vikarierar som hissoperatör för att möjliggöra sin farbrors rekordförsök.

Bokens författare Marc Levy är en av Frankrikes mest lästa författare

Varje feel-good-roman av rang måste ha minst ett potentiellt kärlekspar, ett sådant i Någon som du är Sanji och Chloe. Hon bor på åttonde våningen och arbetar med att läsa in ljudböcker och som terapeut. Sanji och Chloe träffas, sedan är inget som vanligt i huset med den ovanliga hissen.

Bokens författare Marc Levy är en av Frankrikes mest lästa författare, och när man läser denna feel good-karamell förstår man varför, då charmen flödar från bokens sidor. Boken är som ett myller, en kakofoni, av olika människors livsöden med en närmast orubblig hissoperatör som ett lugnt nav i centrum. Boken kan utöver läslust stilla resfeber, då vi också får uppleva staden New York. Någon som du rekommenderas varmt för en fin lässtund i sommarsolen

Fotnot: Nu tar boktipset sommarlov och återkommer i höst.