Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Camilla Läckberg står upp för Bokmässan

Camilla Läckberg har inget till övers för Nya Tider eller Sverigedemokraterna, men att bojkotta Bokmässan fanns inte på kartan. "Jag tänker inte låta dem ta ifrån mig min mässa".

För Camilla Läckberg har Bokmässan aldrig varit förenad med tvång eller en känsla av nödvändigt ont. Tvärtom. Redan när hon som 18-årig ekonomstudent på Handels i Göteborg (yngst i skolan) besökte mässan och stod i en låång kö för att få den senaste Hamiltonboken signerad av Jan Guillou, var det med lätt hjärta hon trängdes bland bibliotekarier och bokälskare.

– Sedan dess har det bara blivit ännu roligare! Visst, det kan kännas som att kastas in i en torktumlare men för det första får jag en unik chans att möta mina läsare, och för det andra har mässan utvecklats till en kul firmafest där jag får träffa och umgås med mina kollegor. Det är annars ett ganska ensamt jobb att vara författare.

Skippar Park Lane

Däremot orkar hon inte hänga på Park Lane till klockan 04. Inte längre.

– Jag beundrar dem som fortfarande klarar av det men jag fattar inte hur de pallar. 

Så det är fortfarande Park Lane av alla ställen som gäller för er författare?

– (skratt) Ja, det är som ett kollo, de flesta brukar inte ta sig längre bort.  Och varför ändra på ett vinnande koncept?

Även Camilla Läckberg har såklart märkt av den infekterade debatten om Nya Tiders medverkan på Bokmässan. Men för henne var det inget alternativ att bojkotta mässan, som en del av hennes kollegor har gjort. 

Enkelt val att komma

– Jag tog mig en liten funderare men kom väldigt snabbt fram till att jag ville komma hit. Jag tänker inte låta sådana mörkerkrafter stoppa mig från att träffa mina läsare, det vore verkligen att kasta in handduken. Dessutom tror jag på det fria ordet, det har inget med partipolitik att göra utan är en grundläggande värdering.

De flesta av Camilla Läckbergs kompisar i branschen har kommit till samma slutsats och besöker också mässan i år.

Tjuriga kollegor

– Många av oss är rätt tjuriga och vi tänker minsann inte låta någon jaga bort oss från "vår" mässa. Bokmässan är en kärleksfest till litteraturen och innanför de här väggarna kommer inga nazister att marschera.

I år är Camilla Läckberg aktuell med Häxan, den senaste romanen om författaren Erica Falck och polisen Patrik Hedström. Det är Läckbergs tionde bok i Fjällbackaserien, och ännu ser hon inget slut på den osannolikt framgångsrika deckarsviten.

– Oh nej, Erica och Patrik är mina bästa kompisar. Jag har tillbringat otroligt mycket tid med dem och vill nog fortsätta med det ett tag till.