Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hemvändare. Ett dygn blev det i hembygden den här gången för Fjällbackaförfattaren.

Camilla Läckberg släpper ny deckare

Ingrid Bergman har en liten roll i Camilla Läckbergs nya bok från Fjällbacka. Där återfinns även de dåtida häxprocesserna, ett mönster som hon tycker är lika aktuellt i dag.

Inför sin senaste bok har Camilla Läckberg redan sålt 20 miljoner böcker i 60 länder.

– Jag studsar lite när jag själv säger det, det är coolt, säger hon om försäljningssiffrorna.

Camilla Läckberg möter upp på Stora Hotellet i Fjällbacka under fredagen. Den här gången blev det bara en natt i hembygden innan hon åker tillbaka till Stockholm. På lördag fyller nämligen dottern Polly ett år och samma dag ska hennes MMA-utövande kille Simon Sköld gå en match. Livet är, som hon säger, "rätt nervöst" just nu.

Dessutom ska hennes senaste bok Häxan släppas om några dagar. Det är den tionde boken i serien från Fjällbacka, men Camilla Läckberg stänger inte dörren för att det kan komma fler böcker om Erica, Patrik och deras liv ett mycket mer brottsutsatt Fjällbacka än vad vi Bohusläningar är vana vid.

Häxan börjar med att ett barn försvinner och mördas. Det visar sig att ett identiskt fall har skett trettio år tidigare och det sätter invånarnas rädsla för det okända i fokus. Samtidigt får läsaren följa en dåtida historia om häxprocessen i Bohuslän.

– Jag har slängt in en filminspelning också. Det är en filmstjärna som kommer hit och ska spela Ingrid Bergman, säger Camilla Läckberg.

När hon började skriva bar historien iväg och Häxan är med råge hennes hittills längsta.

– Jag tror det har med självförtroende att göra. Att hålla fler bollar i luften och kunna ro det i land. Det är fler trådar i den här boken, fler karaktärer.

Under researcharbetet och skrivprocessen har hon funderat mycket kring den gruppmentalitet som krävs för att en häxprocess ska kunna uppstå.

– Det som jag inte tänkt på när jag började skriva men som jag ganska snabbt insåg när jag började läsa på är att vi har ju exakt samma funktioner i dag. Sen bränner vi inte varandra på bål men mobbmentaliteten är exakt likadan i dag. Folk som sticker utanför normen eller provocerar på något sätt framkallar precis samma reaktioner. Det är bara det att vi har lite andra sätt att straffa på.

Hon har i Häxan också låtit sina egna åsikter komma fram tydligare. Även på sociala medier tar Camilla Läckberg ofta debatten och har gått ut och tagit avstånd från både Sverigedemokraterna och främlingsfientlighet. Hon var förberedd redan innan på att en del av reaktionerna skulle vara hårda.

– Man får välja. Att ha en offentlig plattform kommer också med någon form av ansvar och att använda den rösten. Det är ganska sent som jag börjat tänka i de banorna. Det är väl en mognadsfråga.

Trots det menar hon att den generella tonen i hennes sociala medier är god.

– Det har blivit bättre, jag har uppfostrat mina följare väl. Jag har sagt till dem att prata med varandra och mig som att vi alla är i mitt vardagsrum. Jag vågar faktiskt påstå att jag har de trevligaste följarna på sociala medier. Är någon otrevlig så går de andra följarna in och säger det där är inte okej.

Camilla Läckberg är en person vars åsikter ofta skapar rubriker. Senast efter hennes uttalanden om barnuppfostran hos Skavlan.

– Jag låter som värsta hemska morsan. Det jag sa var att om barnen inte sköter sig kan jag ta telefonerna en vecka. Tittar man på rubrikerna låter det som jag låser in de i källaren med bröd och vatten.

I och med boken vänder hon blad och slår igen sitt senaste kapitel. Ett år där hon både fått barn, skrivit en ny bok och startat ett investmentbolag.

– Jag och Simon pratade om det härom dagen. Tittar man tillbaka på det här året så har det varit helt bisarrt. Vi har fått en bebis, jag har skrivit bok, han har skrivit träningsbok.

– Nu är det nedförsbacke, det är lite så det känns faktisk. Vi har segat oss upp till krönet och nu börjar det rulla nedför, nu kommer skörden.