Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
De brasilianska regissörerna Juliano Dornelles och Kleber Mendonca Filho tilldelades juryns pris i Cannes för "Bacurau", som visas under Göteborgs filmfestival i januari. Arkivbild. Bild: Petros Giannakouris/Ap

Brasilien i fokus på Göteborgs filmfestival

När Göteborgs filmfestival drar igång i januari 2020 kommer en extra stark strålkastare att lysa över den brasilianska filmen. Programpunkten Focus: Brazil ska bli en hyllning till den just nu mycket vitala brasilianska filmkonsten.

Det blir också en solidaritetshandling för de brasilianska filmskapare som just nu är satta under en "ofantlig politisk press", skriver filmfestivalen i ett pressmeddelande.

"Det är ett dramatiskt kulturkrig som pågår i Brasilien just nu, med Jair Bolsonaro som huvudperson och filmen som primär arena", säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival.

Ett femtontal filmer från Brasilien ska visas under festivalen, däribland "Bacurau", Kleber Mendonça Filhos och Juliano Dornelles allegoriska neovästern, som slagit publikrekord i hemlandet, bland annat för att det ansetts vara en motståndshandling att köpa en biljett.

Göteborg filmfestival äger rum 24 januari – 3 februari 2020.