Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Bokrelease fyllde Folkets hus

I lördags fylldes Folkets Hus till brädden av förväntansfulla Krokstrandsbor och tillresande. Anledningen var släpp av den nya boken: ”Krokstrand – resning i stenhuggarsamhället”. Många har rötter i Krokstrand och minnen därifrån.

Scenväggen var täckt av en stor bild med stenhuggare som sitter på sitt ”fjäll”. På scenen fanns också en ”grotta” som var draperad för att senare avtäckas. Bakom fanns nämligen boken som enbart huvudförfattaren Karin Askberger och redaktionsgruppen sett i färdigt skick. Besökarna minglade först runt i stora salen för att i ord och bild se den nya utställningen som skapats i anslutning till boken. Utställningen kröntes av Krokstrandskonstnären Rolf Andrés tavlor som speciellt för dagen lånats ut av Rolfs fru Stina.

Konferencieren Joel Lind, bokens formgivare, tillika son av de ”gröna-vågare” som flyttade in under 1980˗talet, hälsade välkommen på sitt lätta och chosefria sätt med information av vad som skulle hända under eftermiddagen. Bokens ”allt-i-allo” Karin Askberger berättade först om hur boken kommit till. Som nyinflyttad till Krokstrand från Stockholm visste hon ingenting om samhället. Vetgirig och med bakgrund i journalist-yrket började hon intervjua gamla Krokstrandsbor och samlade skrifter på hög. På senare år blev det studiecirklar där mer material såsom berättelser och gamla bilder kom fram.

Så blev det dags för dagens stora händelse: Boksläppet!

De som fick äran att dra av draperiet var barnbarnsbarnbarn till stenhuggare och även barnbarn till gröna-vågare, således representanter från stenindustrin och även nybyggarna.

Sedan började festen som gick i den lokala kulturens och historiens tecken. Ett trevligt omväxlande program framfördes. Uno Karlsson, författare till ”den första” Krokstrandsboken, spelade på sitt munspel Bo Bäckerhults ”Krokstrandsvalsen”. Bygdens ”operastjärna” Rolf Säther från Husebo framförde ett för dagen passande stycke, ”Midsommarnätternas Dämpade Ljus”. Han ackompanjerades av Ingemar Siverbo, piano, som även han är uppväxt i Krokstrand.

Från scenen sändes därefter en hyllning av undertecknad till familjen Karl och Hulda Hansson med sina elva spelande och sjungande barn, som spred så mycket glädje under tider som många gånger bjöd på svårigheter för stenhuggarfamiljerna. Ett av barnen, Willy Hansson, skrev för några år sedan en text till melodin ”Den Gamla Dansbanan” som just hyllade Folkets Hus och dansbanornas betydelse för ungdomen.

Inför hundraårsfirandet av Folkets Hus år 2002, gjorde Thomas Rosén en visa som barnen sjöng. Denna visa, ”Krokstrands Barn”, som finns med i boken, framfördes nu av Thomas själv till eget gitarrkomp och många nynnade igenkännande med i refrängen: ”Det är vi som är Krokstrands barn. Det är vi som ska ta över …” Därefter framfördes Krokstrands egen lovsång, ”Stenhuggarblues”, på nolhottedialekt av låtskrivaren och kompositören själv, Peter Johansson.

Köerna ringlade när det var dags för försäljningen. Krokstrandsbullar och kaffe serverades samtidigt och det bläddrades i böcker. Elva tomma bokkartonger återstod på borden när historikern Svein Norheim påbörjade sitt intressanta föredrag om stenindustrin på den norska sidan och om hur Vigelandsparkens ”Monoliten” kom till. Publiken fick därefter lyssna på Efwa-Maria Johansson som läste en egen dikt om sitt älskade Krokstrand.

Dagen avslutades med en favorit i repris: filmen ”Granitbergens Döttrar” av Astrid Askberger, en hyllning till kvinnorna i stenhuggarsamhället som skötte markservicen.

Efter festen, när Folkets hus var återställt och allt var över, kom det ett mejl från Uno Karlsson:

˗ Det är ett stort jobb som ligger bakom boken. Jag gratulerar till resultatet, det är en fin bok ni har gjort.

Fest med lokal kultur. Stora bilden: Här sjunger bygdens "operastjärna" Rolf Säther ackompanjerad av Ingemar Siverbo. Överst till höger: storpublik i Folkets hus. Mitten: nya boken om Krokstrand. Nederst: Joel Lind (arkivbild).