Nicole Krauss, David Lagercrantz och Caitlin Moran är tre av gästerna som kommer i år.
Nicole Krauss, David Lagercrantz och Caitlin Moran är tre av gästerna som kommer i år. Bild: Claudio Bresciani

Bokmässan gör om seminarieprogrammet

I dag släpptes Bokmässans seminarieprogram med fler internationella gäster än någonsin. Nytt för i år är också att mässan introducerar så kallade temarum.
– Det är den största förändringen i seminarieprogrammet på flera decennier, säger programchef Oskar Ekström.

ANNONS
|

Bokmässan presenterar flera nyheter inför årets seminarieprogram. Det blir större tydlighet i programmet, nya temarum och internationella gäster som Caitlin Moran, David Nicholls, Nicole Krauss, Mircea Cărtărescu, Silvia Avallone, Vigdis Hjorth och Siri Hustvedt.

– Vi har rekordmånga internationella gäster på plats – flest i Bokmässans historia, säger Bokmässans programchef Oskar Ekström.

Varför så många internationella författare?

– För mig var det viktigt redan från början att utnyttja den positionen, och de möjligheter, som Bokmässan har. Vi har ett väldigt gott rykte internationellt. Författarna gillar Göteborg och vill komma tillbaka. Dessutom har vi en möjlighet att få hit internationella gäster eftersom vi har så fina samarbeten med förlagen. Och vi har en jättestor publik.

ANNONS

Men det har också att göra med världsläget i dag.

– Sen lever vi i oroliga tider och då behöver vi också få in perspektiv som kommer utifrån. Inom jämställdhetstemat har vi satsat mycket på just det för att få in nya röster.

Jämställdhet, Sydkorea och medievetenhet

I år har Bokmässan tre teman: Sydkorea, jämställdhet och medievetenhet.

– Ordet medievetenhet kommer från MIK, vilket står för "Media- och informationskunnighet". Det här är ett otroligt viktigt område för alla oss som lever i en ny digital tidsålder där vi alla är publicister och varje dag översköljs av information och budskap som är både sanna och falska. Det är en prioriterad fråga för skola och bibliotek, men den är viktig för hela samhället. Det sammanfaller förstås med källkritik. Men det är också mycket mer än så. Hur man navigerar i det digitala landskapet.

När det kommer till temat jämställdhet har det varit viktigt att i år diskutera ämnet ur ett internationellt perspektiv.

– Det kommer att vara samtal om situationen i USA, Bangladesh, Japan, Sydkorea, Irland, Uganda, Sydafrika. Det kommer verkligen gäster från alla världens hörn för att diskutera de här frågorna, säger Oskar Ekström.

I den svenska utgivningen är det framför allt två trender när det kommer till jämställdhet som kommer att lyftas under årets Bokmässa.

ANNONS

– Det ena är livet efter 50 som kvinna. Och den andra är manlighet och mansnormer. Det är flera böcker som undersöker mäns ansvar i kölvattnet av Metoo.

Temarum

Nytt för i år är att Bokmässan lanserar olika temarum där ungefär hälften av alla seminarier kommer att äga rum. De handlar i år om bibliotek, ideologi, historia, populärvetenskap, mediefrågor, samt en litterär salong.

– Vi kallar det här den största förändringen i seminarieprogrammet på flera decennier. Det blir ett sätt att hjälpa in publiken in i programmet i stället för att presentera denna stora massa med seminarier. Om man är specialintresserad av historia till exempel kan man gå till historierummet och där ta del av seminarier om fackprosa och historiska romaner.

I rummet för ideologi kommer till exempel Agnes Lidbeck, David Lagercrantz och Mattias Hagberg diskutera ideologiproduktionen i samtidslitteraturen. I den litterära salongen kommer Judith Kiros och Johannes Anyuru att diskutera omtolkningar av klassiker och rasism.

– Det som är bokmässans signum är det unika mötet som inte kan ske någon annanstans, säger programchef Oskar Ekström.

Bokmässan

När: 26 september–29 september.

Var: Svenska Mässan.

Med: Caitlin Moran, Han Kang, David Nicholls, Nicole Krauss, Mircea Cărtărescu, Monika Fagerholm, Silvia Avallone, Vigdis Hjorth, Siri Hustvedt, Jan Kjaerstad, Johannes Anyuru, Suzanne Brögger, m.fl.

Teman: Sydkorea, jämställdhet, medievetenhet

ANNONS