Bokhösten är ovanligt rik på svenska biografier. Bland andra Carl Michael Bellman, Carl von Linné och Selma Lagerlöf skildras i helfigur.
Bokhösten är ovanligt rik på svenska biografier. Bland andra Carl Michael Bellman, Carl von Linné och Selma Lagerlöf skildras i helfigur. Bild: Ingela Landström/TT

Bokhösten: Bellman, Bambi och elchocker

Medan Steve Sem-Sandberg skildrar soldaten Woyzeck försöker Monika Fagerholm lösa mysteriet med Bambis död. Men höstens bokflod rymmer också funderingar kring själva skrivandet samt ambitiösa biografier.

ANNONS
|

Saga-Lill och Emmy bär upp Monika Fagerholms nya roman, om kvinnlig vänskap och konkurrens, i en tillvaro som påverkas av ett gammalt brott, en gruppvåldtäkt i den fashionabla villastan. "Vem dödade Bambi?" lyder titeln, en av höstens mest intresseväckande.

Men ännu mer efterlängtad bland höstens romaner är förmodligen Margaret Atwoods "Gileads döttrar". Boken är en helt nyskriven fortsättning på "Tjänarinnans berättelse" från 1985, en framtidsversion som har fått ökad aktualitet och en jättepublik genom tv-serien med Elisabeth Moss i huvudrollen. "Gileads döttrar", historien om vad som hände sedan, ges ut på engelska och svenska samtidigt. Intresset är så stort att Folkets hus och parker livesänder ett författarsamtal med Margaret Atwood som hålls i London den 10 september.

ANNONS

Steve Sem-Sandberg utgår i stället från en annan upphovsmans verk, pjäsen "Woyzeck" av Georg Büchner. Sandbergs roman "W" beskrivs som en studie i människans utsatthet.

Hösten 2019 är annars en riktig biografihöst där 1700-talets svenska storheter återuppstår i två storsatsningar: Carina Burman frammanar Carl Michael Bellman och dennes samtid i "Bellman. Biografin", enligt förlaget den mest omfattande skildring som gjorts av Sveriges kanske störste diktare.

Även Carl von Linné skildras i helfigur. "Mannen som ordnade naturen" är skriven av Gunnar Broberg, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria, vars bild av Linné skiljer sig från den gängse. Broberg tar upp även skuggsidorna, både hos Linnés person och samtid.

Kalle Lind har skrivit den stora biografin om Hasse Alfredson, "En sån där farbror som ritar och berättar" medan Ingrid Carlberg, Augustprisad för sin biografi om Raoul Wallenberg, den här gången vänder ut och in på Alfred Nobel.

Även Selma Lagerlöf blir levandegjord. I "Jag vill sätta världen i rörelse" försöker Anna-Karin Palm förstå Lagerlöf inifrån utan att bli "kletig eller privat". I stället skildrar hon en författarkollega med ett imponerande självförtroende och en tidig övertygelse om att hon en dag ska bli en av Sveriges allra främsta.

– Jag slogs av den här otroliga drivkraften och målmedvetenheten, att hon så konsekvent sätter skrivandet i centrum i sitt liv, säger Anna-Karin Palm till TT.

ANNONS

Josefin Holmström lyfter fram en annan författare. "Emily Dickinson och vulkanerna" handlar om hur man kan välja det liv som Dickinson valde, det vill säga ensamheten, för att få skriva. Holmström identifierar sig med den brittiska författaren, och just skrivandet står i centrum i påfallande många av höstens svenska böcker:

"Varför belönas ständigt den hänsynslösa författaren" frågar sig Annelie Jordahl i sin essä "Orm med två huvuden" som handlar om Jordahl själv, om att vara uppvuxen i en social klass men skriva för en litterär offentlighet som oftast kommer från en annan.

"Skriv först – fråga sen" lyder den korta uppmaningen från PC Jersild, en konkret handbok där han delar med sig av erfarenheterna som författare men också lärare i skapande svenska. Karl Ove Knausgård närmar sig verkligheten "som okunnig" och "med försvarslös blick" berättar han i essän "Oavsiktligt" om sitt skrivande.

Om författarrollen handlar även Karolina Ramqvists nya roman "Björnkvinnan". I centrum står en samtidsförfattare och hennes arbete med en otrolig men autentisk 1500-talshistoria om en fransk adelskvinna som dumpas på en öde ö men lyckas överleva.

Tillvaron på och efter tvångsvården på psykiatriska kliniker skildras i två andra av höstens svenska romaner. "Oktoberbarn", Linda Boström Knausgårds tredje roman, handlar om en författare som har förlorat viktiga minnen på grund av upprepade elchocker.

ANNONS

Även författarkollegan Andreas Lundberg skildrar en tillvaro efter psyket. "Ofarbar tystnad" är fortsättningen på hans hyllade debut, "Storm i den pelare som bär" som han skrev på mobiltelefon när han var inlagd. Den nya romanen utspelas bland annat på dominikanersystrarnas kloster i Skåne där han arbetar för kost och logi.

Fler intressanta böcker

Självbiografier

"En av dessa morgnar ska du stiga upp sjungande", poetisk självbiografi av Göran Greider som fyller 60 år och skriver om sitt liv från barndomen i Vingåker fram till i dag.

Fler självbiografier: "Jag" av Elton John, "Ett himla liv" av Christina Schollin tillsammans med Marianne Wilöf, "I full blom" av Edvard Blom.

Cancer

"Behandlingen. 205 dagar i kräftrike" av Yvonne Hirdman som skriver om sin bröstcancer men också om annat som upptar henne: samtidens historielöshet och feminismens nya vägar.

Också Beate Grimsruds nya roman "Jag föreslår att vi vaknar" handlar om bröstcancer. I "Som har inget redan hänt" skriver Niklas Rådström, även han drabbad av cancer, personligt om det viktiga i livet.

Mormödrar

"Bomullsängeln" heter den första romanen i Susanna Alakoskis kommande romansvit. Alakoski skriver arbetarkvinnans historia och utgår från sin egen mormor, textilarbetaren Hilda.

Mormor spelar en central roll även i Tove Folkessons nya roman "Hennes ord" där författaren bland annat återvänder till mormors ord som bär fram släkten på den öländska gården.

Spänning

Med "Klickad" gör den tidigare vetenskapsjournalisten Karin Bojs debut som deckarförfattare. Hennes detektiv heter Doris och är journalist med kravet på sig att skriva klickbara artiklar. En dag hittas hennes väninna död.

Fler titlar: "Flickan i backspegeln" av amerikanska Kelsey Rae Dimberg, "Det svarta trädet" av brittiska Tana French.

Verklighetsnära

Hösten 2008 hittas Agneta Westlund brutalt sönderslagen på en strand i Småland. Hennes man sedan 42 anhålls misstänkt för hennes död. Ett år senare visar det sig att Agneta dödats av en älg. I "På osannolika skäl" berättas den tragiska historien av Hannes Dükler.

Poesi

Sommaren 2015 tillbringade den Nobelpristippade österriskiska poeten Friederike Mayröcker, 94, på sjukhus. I "Patos och svala", nu i svensk översättning av Ulla Ekblad-Forsgren, för hon protokoll över tillvaron som hon tar in i sin poesi.

(TT)

ANNONS