Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bio Rollo visar filmen Gräns

Sveriges Oscarsbidrag 2019 Gräns visas på lördag hos Bio Rollo i Krokstrand.

Det handlar om Ali Abbasis film, baserad på John Ajvide Lindqvists novell. Handlingen kretsar kring Tina, som jobbar vid tullen, utrustad med speciella förmågor som gör henne särdeles lämpad att peka ut smugglare. Hon har som ett sjätte sinne för att lukta sig till dem, tills Vore går av färjan och Tina börjar tvivla.

Regissören Ali Abbasi är född i Iran 1981. Han kom till Sverige 2002 för att studera arkitektur och har sedan också studerat regi i Köpenhamn.

Han debuterade med filmen Shelley som visades på Berlins filmfestival 2016. Gräns är hans andra film. Den premiärvisades på filmfestivalen i Cannes i sektionen Un Certain Regard och utsågs där till bästa film.

”Gräns är en film om att hitta sin plats i världen. Det handlar om att uppleva en identitetskris, att inte veta vem du är eller var du hör hemma. Utanförskap är en universell känsla som många kan relatera till. Det är också något som jag personligen känner till mycket väl. Jag skulle vilja stryka under den här tematiken och utveckla den ytterligare. Samtidigt kan man se Gräns som en metafor för hur det västerländska samhället har behandlat, och till en viss grad fortfarande behandlar, vissa grupper som av någon anledning inte tillhör majoriteten", skriver han själv om filmen.

John Ajvide Lindqvist är välkänd svensk författare, som ofta skriver med skräcktema. Novellen Gräns är tidigare publicerad i samlingen Pappersväggar och släpptes i samban med filmen som kortroman på Ordfront förlag.