Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida Svensson, biblioteks- och kulturskolechef i Strömstads kommun. Bild: Hannah Palmhagen
Frida Svensson, biblioteks- och kulturskolechef i Strömstads kommun. Bild: Hannah Palmhagen

Bild och form blir ny kurs på Kulturskolan

Kulturskolans nya kurs, bild och form, hålls på torsdagar och är gratis. – Alla barn ska få möjligheten att hitta sin kulturyttring, säger Frida Svensson, biblioteks- och kulturskolechef.

Strömstads Kulturskola utökar sitt befintliga utbud med ytterligare ett ämne. Utöver ämnen som musik, dans och media kommer barn som är födda mellan 2003 och 2015 nu att ha möjlighet att läsa ämnet bild och form.

– Kurserna är gratis eftersom vi har stöd från Kulturrådet. Det stödet är till för att utveckla kulturskolorna i Sverige. Det är viktigt att alla barn får möjligheten att hitta sin kulturyttring, säger Frida Svensson som är biblioteks- och kulturskolechef.

Kurserna kommer att hållas i Strömstiernaskolans bildsal varje torsdag och barnen uppdelas i tre åldersgrupper med tio platser i varje grupp. Läraren, Gunilla Falck som under höstterminen haft sin första kurs i ämnet i Tanums kommun, anpassar materialet till vad barnen är intresserade av.

– När vi söker medel för att hålla kurser så försöker vi att tillsammans med andra samköra och söka stöd hos Kulturrådet ihop. En del projekt planerar vi att söka tillsammans och för en del projekt så ser vi att vi kan använda samma lärare. Det medför mer jobb för läraren och tätare samarbeten mellan kommunerna, säger Frida Svensson.

Andra kurser som är nya på Kulturskolan i Strömstad denna termin är en kurs i fotografi som heter Kamerans ABC, kurser i musikinstrument som ukulele och trummor.

– Jag hoppas att det är fler barn och unga som hittar till Kulturskolan och hittar sitt intresse, oavsett om man väljer att fortsätta med exempelvis bild och form eller om det blir ett steg in i något annat.

Ämnet bild och form har funnits för några år sedan men pausades under pandemin. Frida Svensson hoppas att barn och unga tar möjligheten och vågar testa något nytt.

– Det brukar ta lite tid för saker att sätta sig, för ordet att sprida sig och jag kan förstå om folk är restriktiva med tanke på smittosituationen. Men jag tror och hoppas att den lägger sig nu när våren närmar sig, säger hon.

Kulturskolan har skickat ut vårens kurskatalog via det intranät som föräldrar och vårdnadshavare till barn i fritids och förskola använder sig av.

– Nu har det precis kommit in två bokningar medan vi suttit här, säger Frida Svensson med ett leende.