Besök av den irländska musikkulturen

Glada toner och trummande fötter när irländsk traditionell musik fyllde Krokstrand kyrka.

ANNONS

Kvällsolens strålar faller in genom fönstren i en fullsatt Krokstrand kyrka samtidigt som de sista besökarna anländer. Över kyrksalen ligger ett sorl och från sakristian hörs mystiska toner där instrument stäms.

På programmet väntar irländsk traditionell musik framförd av Gerry O'Connor och duon Dúchas bestående av Cecilie Stensrud och Brendan Monaghan. Föreställningen är en del av en irländsk festival likväl en del av kyrkans sommarprogram.

Först att inta scenen är Gerry O'Connor i sällskap av sin fiol. När han tar ton hörs taktfasta trummanden från bänkraderna där det sprätter i sandaler och klackar. Mellan de glada styckena berättar Gerry om sig själv, sin hemvist och traditionen kring irländska låttitlar i all sin enkelhet.

ANNONS

Näst upp på scen kliver duon Dúchas. Okomplicerat byter de mellan fiol, gitarr och irländsk säckpipa. Ett salongsinstrument i jämförelse med den från Skottland.

Sorg och glädje blandas och sist spelas ett stycke vid namn Den våta fisken, som för att understryka det som sagts om enkla irländska titlar.

ANNONS