Svenska Akademien samlad runt bordet vid Svenska Akademiens traditionella högtidssammankomst i Börshuset i Stockholm. Arkivbild.
Svenska Akademien samlad runt bordet vid Svenska Akademiens traditionella högtidssammankomst i Börshuset i Stockholm. Arkivbild.

"Banden till Akademien har gett honom makt"

Efter att sexanklagelserna mot "Kulturprofilen" publicerats står det klart att hans ofredanden pågått under flera decennier – med branschens goda minne. Hur har det kunnat fortgå utan protester?

ANNONS
|

Författaren Torbjörn Elensky, som själv rört sig i finkulturella kretsar, pekar på mannens starka band till Svenska Akademien.

- Det har gett honom makt. Det har citerats hur han har hotat att förstöra människors karriärer, säger han och konstaterar:

- Litteraturvärlden är oerhört liten, det finns oerhört lite pengar och därför betyder det mycket att vara med i ett visst sammanhang. Folk är jätterädda för att åka ut, man är ekonomisk beroende.

ANNONS

Journalisten Kristina Hultman, som varit engagerad i metoo-uppropet #deadline, hävdar att en strukturell könsmaktsordning dikterat vem som får en position i branschen.

- Vissa män har styrt. Sedan dyker det upp en ung poet som erbjuds att läsa sin poesi inför en medlem ur Akademien, och det är klart att man vill det.

"Inte så himla farligt"

Samtidigt, menar Torbjörn Elensky, härrör de äldre männen ur en generation där synen på könsroller är en annan och att det därför har funnits en hög acceptans för ett "frisläppt beteende" – utspel som i dag rubriceras som ofredanden.

- En del tycker nog inte att det har varit så himla farligt. Det kan till och med ha funnits en air av dekadens, en wow-faktor. Det är fråga om en generationsväxling, att man nu ser hårdare på sådant här.

Kristina Hultman menar också att geniförklarade kulturpersonligheter har tillåtits hållas eftersom de har lyckats positionera sig i maktställning hos chefer och kollegor.

ANNONS

- Det finns en kreativitet kring dem som människor attraheras av, säger hon och hävdar att de sexuella trakasserier som framkommit egentligen är att betrakta som ett symptom.

- De är det yttersta uttrycket. Men bakom dem ligger ett arbetsmiljöproblem där det skapats en osund kultur som involverar alla.

Obekvämt att konfrontera

Det för med sig att det kan bli problematiskt när en överordnad sedan ska agera efter att ha tagit emot ett vittnesmål.

- Man har tyckt att hans verksamhet är bra, man har gillat det han gör. Det är obekvämt att konfrontera någon med allvarliga anklagelser. Det kanske också saknas bevis. För chefen är det lätt att tänka: "Den här personen går snart i pension", säger Kristina Hultman.

ANNONS

Hon påpekar också att det faktum att man tidigare inte organiserat sig kollektivt varit en bidragande faktor till att offrens berättelser inte fått gehör.

- Nu har vi sociala medier, och med det fantastiska verktyget kan vi gå samman och dela med oss av saker.

TT
ANNONS