Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Bakom kulisserna i pandemivärlden

Den här veckan är vi mitt i nuet – i pandemin. Linda Oderbrant tipsa om folkupplysaren Emma Frans nya bok om coronaåret: Alla tvättar händerna – min berättelse från året då alla skyllde på varandra (Volante, 2021)

2020 är året då vårt tvättande av händer hamnade i fokus. Överallt kom affischer upp om vikten av handtvätt och om att hålla avstånd till varandra. Alla tvättar händerna – min berättelse från året då alla skyllde på varandra är en bok om coronaåret 2020. I en dagboksliknande form får vi följa författaren Emma Frans vardag.

Hon är expert på vetenskapskommunikation och vill nå ut med viktig kunskap, gärna förpackad med en stor portion humor.

Emma Frans är doktor i medicinsk epidemiologi, forskare, vetenskapsskribent och författare. Men framför allt är hon en stor folkbildare kring kritiskt tänkande, källkritik och vetenskap. Hon är expert på vetenskapskommunikation och vill nå ut med viktig kunskap, gärna förpackad med en stor portion humor. Hon medverkar ofta i TV och radio, där hon pedagogiskt förklarar olika vetenskapliga frågor. I sociala medier är hon en viktig röst och når ut stort och brett med sina träffsäkra och humoristiska inlägg. Hon har också mottagit flera prestigefyllda priser för sitt folkbildningsarbete.

I denna reportagebok beskriver hon pandemins utveckling, den svenska strategin och sitt eget arbete. Hon blir under året en röst för att förklara komplicerade skeenden på ett lättfattligt sätt för allmänheten. Vi får följa hennes egna tankar och funderingar i realtid. Det blir lite som att få följa med bakom kulisserna. Vi får en inblick i olika resonemang och vi får ta del av ett forskningsläge som hela tiden uppdaterar sig. Emma Frans vill få oss att förstå att inte ens experterna alltid kan ge oss några säkra svar. ”Vetenskapen kan ge oss mycket, men inte snabba svar och trygg tvärsäkerhet”.

”Vi verkar minnas skämt bättre än torra formuleringar – och jag vill att det jag skriver eller säger ska fastna.”

Uppblandat med författarens personliga reflektioner får vi relevanta vetenskapliga begrepp liksom coronarelaterade skeenden förklarade för oss på ett lättbegripligt sätt. Den som följer Emma Frans på sociala medier vet att hon ofta blandar in humor och ironi i sina inlägg. Hon skriver själv att hon använder humorn för att hon tror att skämt kan vara pedagogiska. ”Vi verkar minnas skämt bättre än torra formuleringar – och jag vill att det jag skriver eller säger ska fastna.” Detta är också något jag uppskattar hos författaren. I boken blandas humor och allvar på ett proffsigt sätt. Det är lättläst, lärorikt, spännande och roligt. Dock anser jag att Emma Frans stundvis blir något mästrande och förnumstig i tonen. Men på det stora hela uppskattar jag denna bok som är mycket välskriven och intressant.

Läs också: Emma Frans ger ut coronadagbok

Emma Frans

Författare, vetenskapsskribent och doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska Institutet.

Böcker:

Alla tvättar händerna

Sant falskt eller mittemellan?

Larmrapporten - att skilja vetenskap från trams

Utmärkelser:

Guldörat för Årets radioprogram 2020, för radiopodden Hjärta&Hjärna, gjord tillsammans med journalisten Maja Åström.

Stora Journalistpriset som Årets Röst 2017 för att hon motverkar faktaresistens och avslöjar myter.

Årets Folkbildare 2017 och 2019 för sitt arbete mot desinformation och faktaresistens.