IDOLEN. Sinisha monterar Cavas originalteckningar inför utställningen.
IDOLEN. Sinisha monterar Cavas originalteckningar inför utställningen.

Bajo-badoo, bajo-badoo...

Vad kan ett galleri erbjuda dem som gästar Strömstad under VM i orientering?

ANNONS
|

Har ni gått förbi Sinishas galleri på senare tid har ni redan anat vad han svarade på sin egen fråga. I skyltfönstret har han kört en film och många är de som stannat och ropat till: "Streken!"

Ja, för så låter svaret på norska. På svenska heter Streken Linus på Linjen och är ni 20+ plus vet ni vad det handlar om: En liten streckgubbe som växer från en linje och är ute på allehanda äventyr, en återkommande och älskad figur i svensk tv från 1969 och in på 90-talet.

Fredag 19 augusti är vernissagetid för de 90 originalteckningarna, gjorda av den italienske animatören Osvaldo Cavandoli, signaturen Cava. Det är första gången de visas i Skandinavien. Sinisha själv såg "La Linea" som barn på tv hemma i Kroatien. Nu skrev han till Osvaldo Cavandolis son Sergio, som via företaget Quipos säljer rättigheter att använda figuren, i till exempel reklamsammanhang, och hyr ut teckningarna för utställningar. Originalen är inte till salu.

ANNONS

– Det här är stort för mig. Jag är så tacksam och glad, säger Sinisha när jag besöker honom i galleriet dagen före vernissage.

– Jag brukar betona att jag inte är gallerist, jag är en konstnär som har ett galleri och jag vill visa konst som berör mig.

Nu visar han dessutom konst som berör många. Han är i full färd både med att färdigställa vinstpokalerna till VM och montera Linus-teckningar och oavbrutet tittar förbipasserande in, som sett Linus eller Streken i fönstret. Att han visat Linus där i förväg har varit en form av test av marknaden.

På Cavandolis pappersark strävar Linus framåt i sin karakteristiska pose, spänner musklerna för att imponera på en kvinna han möter – och så kommer det lika karakteristiska misslyckandet, det antiklimax som alltid slutar med att Linus trillar av sin linje, allt ackompanjerat av hans intensiva kommentarer, med Carlo Bonomis röst, och en typisk musiksnutt. Försök inte uppfatta exakt vad han säger, han talar nämligen "gibberisch", en form av nonsensspråk som gör fullt begripligt att man inte alltid måste ha fullt begripliga ord till hands för att bli förstådd.

Linus har både osvikligt tonfall och osvikligt kroppsspråk. Utställningen kommer också att innehålla ljudinspelningar och film, så att besökarna kan uppleva honom även via ljud och rörelse.

ANNONS

I original hänger han på Östra Klevgatan i Strömstad bara under VM i orientering. Kvar blir en utställning med tryckta Linus-bilder, art prints, som man också kan köpa.

ANNONS